yandex
Halil İbrahim AVARA
Köşe Yazarı
Halil İbrahim AVARA
 

KAR YAĞAR KAR ÜSTÜNE

Kar, rahmetin bir diğer şahane yüzü.Öylesine kıymetli bir tabiat olayıdır ki kar taneleri birbirlerine değmeden Hz.Allah cc tarafından vazifelendirilmiş birer melek vasıtasıyla yeryüzüne indirilir.Kar taneleri birbirlerine temas etseydi devasa büyüklükteki kar kütleleri yeryüzüne iner ve insanlığın sonu olurdu.İstanbul’a iki yıl önce yağan dolu tanelerinin arabalara,evlerin camlarına verdiği zararları hatırlamakta fayda var.      Haberlerde  beklenen kar yağışı konusunda meteoroloji verileri paylaşılmakta ,doğuda bilmem kaç köy yolu kapandı,Hakkari Yüksekova da hamile bir kadın kızaklarla mezradan ilçeye getirilirken yolda doğum yaptı,kar lastiklerinin takılacağı zaman dilimi hatırlatmaları, kaygan yollarda zincirleme trafik kazaları ve yüzü gülen sanayi esnafı,yoğun kar yağışı nedeniyle ilk ve orta ögretimde eğitime verilen bir günlük ara fakat yükseköğretimin bu haktan yararlanamaması durumu,kar nedeniyle dışarıda yiyecek bulamayan yaban hayvanlarının şehir merkezine inmesi,Uludağda ,Abantta kartpostallık manzara ,kayak yaparken kolunu bacağını kıranlar,sabahın köründe karda işine giderken ayağı kayıp düşen ve seyredenlere tebessüm ettiren dar gelirlinin durumu.Netice olarak ‘kar yağar kar üstüne derdim var dert üstüne’ türküsünü söyleyen kar yağışındaki zahmete de işaret etmektedir.     Kar rahmetin soğuk yüzü; evsiz barksız sokakta kimsesiz kalmışa zahmet sokak hayvanlarına yiyecek bulamayıp açlıktan ölmek,kışın yakacak odunu olmayana soğuktan tir tir titremektir.Kar rahmetin sıcak yüzü;sonbaharda buğdayı toprakla buluşturan çiftçiye umut,zengin iş adamına şömine karşısında kartpostallık manzara,öğrenciye kar tatili sonrasında gelen kardan adam yapma heyecanı…Kar yağışına zahmet ve rahmet nazarıyla bakış senin sahip olduğun imkan ve imkansızlıklar doğrultusunda şekil alacaktır.     Allah cc nin inayetine biraz da bilimsel olarak bakacak olursak,kar yağınca havadaki kirlilik azalırken halk tabiriyle havanın mikrobu kırılır.Dağların zirvelerine metrelerce yağan kar yıl boyu su kaynağımız olur nebatat ve hayvanata hayat ab’ı hayat kaynağı olur.     Din hayatın hayatı hem esası olursa varlıklı bir esnaf sokakta kalmış evsiz barksıza destek olur,sokak hayvanlarına Hz.Ömer efendimizin de yaptığı ve önerdiği gibi dışarıya yem bırakılarak hayvanata kuvvet olur kar yağışına zahmet değil rahmet denir.     Efendim,Allahın rahmetinden umut kesilmez.Kar rahmettir.Sürç- i lisan ettiysek affola.
Ekleme Tarihi: 10 Ocak 2020 - Cuma

KAR YAĞAR KAR ÜSTÜNE

Kar, rahmetin bir diğer şahane yüzü.Öylesine kıymetli bir tabiat olayıdır ki kar taneleri birbirlerine değmeden Hz.Allah cc tarafından vazifelendirilmiş birer melek vasıtasıyla yeryüzüne indirilir.Kar taneleri birbirlerine temas etseydi devasa büyüklükteki kar kütleleri yeryüzüne iner ve insanlığın sonu olurdu.İstanbul’a iki yıl önce yağan dolu tanelerinin arabalara,evlerin camlarına verdiği zararları hatırlamakta fayda var.

     Haberlerde  beklenen kar yağışı konusunda meteoroloji verileri paylaşılmakta ,doğuda bilmem kaç köy yolu kapandı,Hakkari Yüksekova da hamile bir kadın kızaklarla mezradan ilçeye getirilirken yolda doğum yaptı,kar lastiklerinin takılacağı zaman dilimi hatırlatmaları, kaygan yollarda zincirleme trafik kazaları ve yüzü gülen sanayi esnafı,yoğun kar yağışı nedeniyle ilk ve orta ögretimde eğitime verilen bir günlük ara fakat yükseköğretimin bu haktan yararlanamaması durumu,kar nedeniyle dışarıda yiyecek bulamayan yaban hayvanlarının şehir merkezine inmesi,Uludağda ,Abantta kartpostallık manzara ,kayak yaparken kolunu bacağını kıranlar,sabahın köründe karda işine giderken ayağı kayıp düşen ve seyredenlere tebessüm ettiren dar gelirlinin durumu.Netice olarak ‘kar yağar kar üstüne derdim var dert üstüne’ türküsünü söyleyen kar yağışındaki zahmete de işaret etmektedir.

    Kar rahmetin soğuk yüzü; evsiz barksız sokakta kimsesiz kalmışa zahmet sokak hayvanlarına yiyecek bulamayıp açlıktan ölmek,kışın yakacak odunu olmayana soğuktan tir tir titremektir.Kar rahmetin sıcak yüzü;sonbaharda buğdayı toprakla buluşturan çiftçiye umut,zengin iş adamına şömine karşısında kartpostallık manzara,öğrenciye kar tatili sonrasında gelen kardan adam yapma heyecanı…Kar yağışına zahmet ve rahmet nazarıyla bakış senin sahip olduğun imkan ve imkansızlıklar doğrultusunda şekil alacaktır.

    Allah cc nin inayetine biraz da bilimsel olarak bakacak olursak,kar yağınca havadaki kirlilik azalırken halk tabiriyle havanın mikrobu kırılır.Dağların zirvelerine metrelerce yağan kar yıl boyu su kaynağımız olur nebatat ve hayvanata hayat ab’ı hayat kaynağı olur.

    Din hayatın hayatı hem esası olursa varlıklı bir esnaf sokakta kalmış evsiz barksıza destek olur,sokak hayvanlarına Hz.Ömer efendimizin de yaptığı ve önerdiği gibi dışarıya yem bırakılarak hayvanata kuvvet olur kar yağışına zahmet değil rahmet denir.

    Efendim,Allahın rahmetinden umut kesilmez.Kar rahmettir.Sürç- i lisan ettiysek affola.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve bolbolhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.