Tıp tarihçileri, ilk tıbbi amaçlı maske olarak gaga şeklindeki maskeyi kabul ederler. Küresel ölçekte bir problem olan korona virüs salgını bulaş oluşmasının önlenmesi amacıyla birtakım önlemlerin alınmasını gerekli kılmaktadır. Maske kullanımı, sosyal mesafe kuralları ve çarşı/pazar kalabalık alanlarda zaruri olmadıkça bulunmamak...
Maske kullanımı, hasta ile sık temasta bulunan sağlık çalışanlarının mesleki maruziyeti azaltmak ve hastaların ise başkalarına bulaşma ihtimalini azaltmak için titizlikle üzerinde düşünülmesi gereken konuların başında gelmektedir. Kimin korona virüs enfeksiyonu yönünden pozitif olduğunu bilmediğimiz için ortak kullanım alanlarına çıkıldığında veya hastane başvurularında kullanılması bulaşmasını azaltabilir.
Korona virüslü hasta bireylerin Cerrahi/basit maskeyi başkasına bulaştırmamak için takmaları gerekirken sağlık çalışanları da kendilerini korumak için tıbbi maske, temas riski yüksek olanlar solunum maskesi (N95 gibi) kullanmalıdırlar.
Haftalar öncesinde korona virüs önlemleri kapsamı da tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de maske kullanımı zorunlu hale getirildi. Pandeminin başlangıcında bırakın eczaneleri hastanelerde dahi yeterli sayıda maske yoktu. Aradan gecen 7-8 aylık sure zarfında ise eczanelerden tutun da marketlerden tuhafiyecilere kadar çok geniş bir yelpazede temin edilebilir hale geldi.
Uzmanların hiçbir koruyuculuğu olmadığı yönündeki uyarılarına rağmen ‘Nano Maske’ adı altında genellikle internetten satılan SİYAH MASKE rağbet görüyor. Siyah maskeler yıkanabilir olup tekrar tekrar kullanılabildiği için sıklıkla tercih ediliyor.
Pandemi le birlikte kullanımı artan siyah maskeler ile ilgili soru işaretleri devam ederken uzmanların uyardığı bu maske ile ilgili bir yasak haberi Hakkâri Devlet Hastanesi resmi sayfasından yayınlanan duyuruda: ’Maskesiz giriş yasaktır. Siyah maske koruyuculuğu bulunmadığından kullanımı uygun değildir. Lütfen koruyuculuğu olan beyaz maske kullanalım.' Uyarılarına yer verilmesi cerrahi maske dediğimiz beyaz maskenin kullanılmasının gerekliliğine Siyah maske kullanımının faydasız olduğu konusuna atıfta bulunulmaktadır.
Siyah maske güneş ışınlarını fazla emmesi ve ısıyı tutması nedeniyle dermatolojik problemlerin de oluşmasına neden olmaktadır. Siyah maskenin uzun süre kullanımı neticesinde var olan Zona hastalığının alevlenmesi örneğinde olduğu gibi.
Sonuç olarak kullanmakta olduğumuz maskelerin sık bir aksesuar olmaktan başka manalara sahip olması gerekir, bulaşıcı hastalıklardan korunmak ve yayılımın önlenmesini sağlamak gibi.
Korona virüs salgını çerçevesinde alınan tedbirlere hakkıyla uyalım. Zira yaşam haktır ve kutsaldır. Sürç-i lisan ettiysek affola.