Ne olmuştu?
Bundan takribi 5 ay öncesiydi ulusal kanallarda ana haber bültenlerinde gazetelerde ise sür manşetten “otizmli öğrencilerin yuhalandığı “ yönündeki haber dikkate değerdi Aksaray’daki Mehmetçik ilkokulunda 42 özel eğitim öğrencisinin diğer öğrencilerin velileri tarafından yuhalanıp okula istenmediği iddia edilmiş ve valilik olayla ilgili inceleme başlattığını bildirmişti.
Milli Eğitim Bakanı Ziya SELÇUK ise otizmli çocukların yaşadığı psikolojik şiddet olayı ile ilgili açıklama yapmış ve şu ifadeleri kullanmıştı: Otizmli çocuklarımız ve ailelerini inciten hadise ne eğitim sistemimizle ne de değerlerimizle örtüşmektedir. Engelli çocuklarımıza ve ailelerine yönelik yürüttüğümüz her çalışmada hassasiyet gösterirken böylesi münferit bir olayın yaşanmış olması kabul edilemez.
Gelin hep birlikte bir bakalım otizm nasıl bir imtihandan geçtiğine.
Otizm bir ruh hastalığı olmamakla birlikte belirtileri ruh hastalıklarını çağrıştırabilir fakat otizm sık rastlanan nörolojik bir bozukluktur. Doğuştan gelen ya da yaşamın ilk yıllarında ortaya çıkan iletişim kurmayı zorlaştıran ve engelleyip ve öz bakım yetersizliği tablosu ile karakterize karmaşık bir nöro-gelişimsel bozukluktur.
Otizm en erken 8 aylıkken bulgu verir ve 18 aylıkken tarama yapıldıktan sonra sonuç alınır güvenilir bir klinik tanı içinse 3 yaş beklenmelidir. Bebeğin göz teması kurması, seslendiğinde dönüp bakması ve işaret etmesi normal gelişim adına önemlidir. Otizmli bir bireyde ise durum çok daha farklıdır. Şöyle ki; Göz kontağı kuramama, seslendiğinde bakmama, konuşmayı öğrenme ve konuşmada gecikme ki: otizmlerin %40’ı asla konuşmaz. Konuşanlarda ise kalıplaşmış ve sık tekrarlanan konuşma, aynı şeyleri yapmakta ısrar ve rutine sıkı bağlılık, duygusal olarak az ve sık uyarılma.
Otizmde tedavi ve müdahaleler her insan için farklıdır. Davranışsal Eğitim ve özel terapiler sayesinde otizmli bireylerin normal insanlar gibi yaşamasına yardımcı olunur. Bu tedavilere ailelerin de aktif katılımı önemlidir.
Özel eğitim koridorlarında veya hastanelerde annesine veya kendisine refakat edip bakımını veren bireye tekrarlayan şekilde vurup ilginç sesler çıkaran bir kişi varsa kuvvetle otizmli bir birey olma ihtimaliyle karşı karşıyasınızdır.
Otizmli bir evladı olan bir hastamın ifadeleri ise şöyle “Hocam otizmli çocukları olan anne-babalar çok duyarlı olmalılar, bu hastalık hakkında bilgi sahibi olup çocuklarının gelişimine katkı sunmalılar. Özel eğitimlerde, belediyelerde ve hastanelerde konferanslar, seminerler ve eğitimler var. Ben hepsine katılıyorum. En çok da ortak kaderi paylaştığımız otizmli çocukları olan ailelerin çocuklarını bir merkeze bıraktıktan sonra arayıp sormamaları.” Beni üzmekte. Çünkü onlar biz olmadan zor durumdalar çünkü duygusal olarak ani uyarılmalar yaşayıp birbirlerine zarar verebilirler. Mesela benim oğlum özel eğitim öğretmeninin kafasına kalemlik atmıştı. Öğretmenlere de ailelere de Allah sabır versin. Otizmli çocuklarımızın her daim farkında ve yanında olalım.
Son zamanların küresel konusu olan COVID-19 ile mücadele kapsamında karantina uygulanan mahalleler, ilçeler, iller derken ülkeler var. Evde sağlığımızı tahmin ediyorum ve diyorum ki; Ömrünü yatağa bağımlı olarak geçiren hastalar ve aileleri var. Farkında olursak farklılaşırız öyle ki 2 Nisan tüm dünyada otizm konusunda farkındalık yaratarak otizmden kaynaklanan sorunlara çözüm bulmak amacıyla 2008 yılında Birleşmiş Milletler tarafından “ Dünya Otizm Farkındalık Günü” ilan edildi.
Efendim sınanmadığı bir imtihan karşısında konuşmak kolaydır. Eğer ki konuşacaksak engelli bireylere daha yaşanılabilir bir hayat nasıl kurulur, engelli aileleri nasıl bilinçlendirilip desteklenilir üzerine düşünüp konuşmak yerinde olur.
Surç-i lisan ettiysek affola ayakta ve hayatta kalmanız dileğiyle.