Beyaz Baston; 1921 yılında, Londra'da trafik kazası sonucu görme yetisini kaybeden bir fotoğraf sanatçısının, dış dünyanın kendisini fark etmesi için, bastonunu beyaza boyamasıyla başlamış ve ilerleyen zaman içerisinde olumlu sonuçların olması nedeniyle Fransa'da Körler Örgütü tarafından 1931 yılında simge haline gelmiş bir engelli hareketidir. Dünyada her yıl Ocak ayının ikinci haftası olan 7-14 Ocak tarihleri ‘Beyaz Baston Körler Haftası’ olarak kabul edilmektedir.
Peki bu hafta da neler yapılmalıdır. Görme engellileri daha iyi tanınabilmesi ve farkındalık oluşturulması gerekir. Görme engellileri anlatan konferanslar, sempozyumlar, söyleşiler, röportajlar ve videolu tanıtımlar gibi bir çok çalışmalar yapılabilir.
Peki neden yapılmıyor; görme engellileri görmezden mi geliyoruz, yok mu sayıyoruz? Yerel basını takip ettiğim kadarıyla görme engelli stk lar, resmi kurum ve kuruluşları ve siyasi partileri bu hafta münasebetiyle ziyaret ediyor.
Peki bu yanlış değil mi? Kamu kurum ve kuruluş yetkilileri bu stk lara ziyarete gitse daha doğru olmaz mı? Görme engellilerin sorunları yaşanılan sıkıntılar aksaklıklar ele alınsa, bunun için gerekli çalışmalar başlatılsa olmaz mı? Sosyal yaşantı alanında yaşanılan zorluklar, ulaşım alanında çıkan aksaklıklar, Kamu kurum ve kuruluş binalarındaki erişilebilirlik sorunları tartışılsa ve fikir alışverişinde bulunulsa ne de güzel olur değil mi?
Gelin bu 7 – 14 Ocak Beyaz Baston Haftasını hep beraber kutlayalım nasıl mı? Etrafımız da gördüğümüz ilk görme engelli vatandaşımızın yanına gidip, ben senin farkındayım deyip, Beyaz Baston Haftasını kutlayalım. Çok zor olmasa gerek ve böylelikle engelleri hep birlikte ortadan kaldırmak için küçük bir başlangıç yapmış oluruz ve kim bilir, bu başlangıç çığ gibi büyüyerek yeni bir farkındalığın da doğuşu olur.
Tüm görme engelli bireylerin 7-14 Ocak Beyaz Baston Görme Engelliler Haftası kutlar, İnşallah dünyamız ve Ülkemiz en kısa zaman da erişilebilir ve engelsiz hale gelmesini temenni ederim.