yandex
Ali ŞİMŞEK
Köşe Yazarı
Ali ŞİMŞEK
 

bayramımız BAYRAM olsun!

Kurban Bayramı: Sözlük anlamı yaklaşmak, Allaha yakınlaşmaya vesile olan şey anlamına gelen kurban, dini bir terim olarak ibadet maksadıyla belirli şartları taşıyan hayvanı kurban bayramı günlerinde usulüne uygun olarak kesmeyi ve bu amaçla kesilen hayvanı ifade eder. Kurban Bayramı nedir?.. Kurban Bayramı; “Ben hanif (hakka yönelmiş) olarak, yüzümü gökleri ve yeri yaratan Allah’a çevirdim ve ben müşriklerden değilim. Şüphesiz benim namazım, kurbanım, hayatım ve ölümüm âlemlerin Rabbi olan Allah içindir. O’nun hiçbir ortağı yoktur. Ben bununla emrolundum ve ben Müslümanların ilkiyim.” (En’âm, 162) diyerek, Resul-i Ekrem’in sünneti üzere kurbanlarını kesenlerin bayramıdır…   Kurban ibadeti İslam toplumlarının şiarı sayılan ibadetlerden biri olarak asırlardan beri devam ede gelmektedir. Ayrıca kurban bir müslümanın gerektiğinde bütün varlığını Allah yolunda feda etmeye hazır olduğunun bir nişanesidir. Allah Kevser suresinde şöyle buyurmaktadır: “Biz sana kevseri verdik, öyleyse rabbin için namaz kıl ve kurban kes?” Kevser suresi Allah Rasulune verilen kesreti, ümmet bereketini ifade ettikten başka namaz ve kurban emrini Allah Rasulunun şahsında ümmetinin omuzlarına yüklemektedir. Kuran-ı Kerim kurban müessesini Hz.Adem'in çocukları ile başladığını haber vermektedir.” İnsanlara Âdemin iki oğlunun haberini doğruca anlat. Hani birer kurban takdim etmişlerdi de birisinden kurban kabul edilmiş diğerinden edilmemişti. Kardeşi and olsun seni öldüreceğim demişti. Diğeri de Allah ancak takva sahiplerinden kabul eder diye karşılık vermişti.” Kurban bayramı bizler için önemli olan iki dini bayramlarımızdan biridir. 624 yılında Medine'de, Hz. Muhammed'in müslüman cemaate kıldırdığı “ilk kurban bayramı namazının” ardından vermiş olduğu hutbede kurban kesmenin faziletlerinden bahsetmesi, Allah'a adanarak kesilecek kurbanın kazandıracaklarını açıklaması ile beraber kutlanışı bu tarihten sonra da bayram şeklinde süregelmiştir. Hz. Muhammed kendisi de ilk Kurban Bayramı'nda 2 kurban kestirmiştir. Pe ki siz bu bayram ne yapacaksınız, daha önce yaptığınız gibi aman ya kurban bayramını tatil olarak değerlendirelim mi diyeceksiniz! Yoksa Allah’ın bize emrettiği şekilde kurbanımızı kesip yerine getirmemiz gereken vazifeleri mi getireceksiniz.  Unutmayalım bayramlar biz insanoğlu için var sosyalleşmemiz için kaynaşmamız için var o halde bu bayramda eşimizi dostumuzu arayalım konu komşu, hısım akraba, eş dost gidebildiklerimize gidelim gidemiyorsak ta arayıp soralım bayramlaşalım inanın o zaman bayram daha da BAYRAM olur. Kazasız, belasız sevdiklerinizle birlikte hayırlı bayramlar dilerim. Kalın sağlıcakla.
Ekleme Tarihi: 20 Temmuz 2021 - Salı

bayramımız BAYRAM olsun!

Kurban Bayramı:
Sözlük anlamı yaklaşmak, Allaha yakınlaşmaya vesile olan şey anlamına gelen kurban, dini bir terim olarak ibadet maksadıyla belirli şartları taşıyan hayvanı kurban bayramı günlerinde usulüne uygun olarak kesmeyi ve bu amaçla kesilen hayvanı ifade eder.

Kurban Bayramı nedir?..

Kurban Bayramı; “Ben hanif (hakka yönelmiş) olarak, yüzümü gökleri ve yeri yaratan Allah’a çevirdim ve ben müşriklerden değilim. Şüphesiz benim namazım, kurbanım, hayatım ve ölümüm âlemlerin Rabbi olan Allah içindir. O’nun hiçbir ortağı yoktur. Ben bununla emrolundum ve ben Müslümanların ilkiyim.” (En’âm, 162) diyerek, Resul-i Ekrem’in sünneti üzere kurbanlarını kesenlerin bayramıdır…

 

Kurban ibadeti İslam toplumlarının şiarı sayılan ibadetlerden biri olarak asırlardan beri devam ede gelmektedir. Ayrıca kurban bir müslümanın gerektiğinde bütün varlığını Allah yolunda feda etmeye hazır olduğunun bir nişanesidir. Allah Kevser suresinde şöyle buyurmaktadır: “Biz sana kevseri verdik, öyleyse rabbin için namaz kıl ve kurban kes?” Kevser suresi Allah Rasulune verilen kesreti, ümmet bereketini ifade ettikten başka namaz ve kurban emrini Allah Rasulunun şahsında ümmetinin omuzlarına yüklemektedir.

Kuran-ı Kerim kurban müessesini Hz.Adem'in çocukları ile başladığını haber vermektedir.” İnsanlara Âdemin iki oğlunun haberini doğruca anlat. Hani birer kurban takdim etmişlerdi de birisinden kurban kabul edilmiş diğerinden edilmemişti. Kardeşi and olsun seni öldüreceğim demişti. Diğeri de Allah ancak takva sahiplerinden kabul eder diye karşılık vermişti.” Kurban bayramı bizler için önemli olan iki dini bayramlarımızdan biridir. 624 yılında Medine'de, Hz. Muhammed'in müslüman cemaate kıldırdığı “ilk kurban bayramı namazının” ardından vermiş olduğu hutbede kurban kesmenin faziletlerinden bahsetmesi, Allah'a adanarak kesilecek kurbanın kazandıracaklarını açıklaması ile beraber kutlanışı bu tarihten sonra da bayram şeklinde süregelmiştir. Hz. Muhammed kendisi de ilk Kurban Bayramı'nda 2 kurban kestirmiştir.

Pe ki siz bu bayram ne yapacaksınız, daha önce yaptığınız gibi aman ya kurban bayramını tatil olarak değerlendirelim mi diyeceksiniz! Yoksa Allah’ın bize emrettiği şekilde kurbanımızı kesip yerine getirmemiz gereken vazifeleri mi getireceksiniz.  Unutmayalım bayramlar biz insanoğlu için var sosyalleşmemiz için kaynaşmamız için var o halde bu bayramda eşimizi dostumuzu arayalım konu komşu, hısım akraba, eş dost gidebildiklerimize gidelim gidemiyorsak ta arayıp soralım bayramlaşalım inanın o zaman bayram daha da BAYRAM olur. Kazasız, belasız sevdiklerinizle birlikte hayırlı bayramlar dilerim.

Kalın sağlıcakla.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve bolbolhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.