yandex

Osmangazi Köprüsü milletin başına bela oldu

EKONOMİ (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 03.04.2018 - 00:00, Güncelleme: 16.12.2020 - 17:31 3858+ kez okundu.
 

Osmangazi Köprüsü milletin başına bela oldu

Yapım maaliyeti 1 milyar dolar civarında olan Osmangazi Köprüsü verilen devlet garantisi nedeniyle, Hazine'yi eritiyor. Mart ayında temelleri atıldıktan sonra 39 ay sürerek 2016'nın Haziran ayında tamamlanan Osmangazi Köprüsü'nün maliyeti aralarında Halkbank ve Vakıflar Bankası gibi devlet bankalarının da olduğu 9 bankadan Ak Parti hükümetinin verdiği gelir garantisi karşılığı kredi olarak temin edilmişti ve sözde devletin cebinden hiç para çıkmamıştı. Hükümetin yükleniciye verdiği araç geçiş garantisi günlük 40 bin araçtı. Köprüden geçen her araç için 35 dolar + yüzde 8 KDV ödenmesi gerekiyordu. Hükümetin evde yaptığı hesap çarşıya uymadı. Geçen yıl köprüden geçen araç sayısının toplam 8.5 milyon köprüden geçmeyip diğer yolları kullanan araç sayısının ise 6.1 milyon olduğu görüldü. Vatandaşlar köprüyü kullanmayınca köprü geçiş ücretlerine indirim getirildi. Geçiş ücretinde yapılan indirim farkı da Hazine'den çıkınca devlete Osmangazi Köprüsü mali bakımdan büyük bir yük olmaya başladı. Dolarında yükselmesiyle birlikte toplamda Hazine'nin 2017 yılı için işletmeci firmaya ödeyeceği tutar 1 milyar 389 milyon 300 bin lira oldu. Dolayısıyla bu biriken borcu 80 milyon vatandaş hepbirlikte zamlarla vergilerle cebinden vermek zorunda kaldı.   Kaynak:milligazete.com

Yapım maaliyeti 1 milyar dolar civarında olan Osmangazi Köprüsü verilen devlet garantisi nedeniyle, Hazine'yi eritiyor.

Mart ayında temelleri atıldıktan sonra 39 ay sürerek 2016'nın Haziran ayında tamamlanan Osmangazi Köprüsü'nün maliyeti aralarında Halkbank ve Vakıflar Bankası gibi devlet bankalarının da olduğu 9 bankadan Ak Parti hükümetinin verdiği gelir garantisi karşılığı kredi olarak temin edilmişti ve sözde devletin cebinden hiç para çıkmamıştı.

Hükümetin yükleniciye verdiği araç geçiş garantisi günlük 40 bin araçtı. Köprüden geçen her araç için 35 dolar + yüzde 8 KDV ödenmesi gerekiyordu. Hükümetin evde yaptığı hesap çarşıya uymadı.

Geçen yıl köprüden geçen araç sayısının toplam 8.5 milyon köprüden geçmeyip diğer yolları kullanan araç sayısının ise 6.1 milyon olduğu görüldü. Vatandaşlar köprüyü kullanmayınca köprü geçiş ücretlerine indirim getirildi. Geçiş ücretinde yapılan indirim farkı da Hazine'den çıkınca devlete Osmangazi Köprüsü mali bakımdan büyük bir yük olmaya başladı. Dolarında yükselmesiyle birlikte toplamda Hazine'nin 2017 yılı için işletmeci firmaya ödeyeceği tutar 1 milyar 389 milyon 300 bin lira oldu. Dolayısıyla bu biriken borcu 80 milyon vatandaş hepbirlikte zamlarla vergilerle cebinden vermek zorunda kaldı.

 

Kaynak:milligazete.com

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve bolbolhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.