Göz yorgunluğunu önlemek için göz kırpma sayınızı artırın
Göz yorgunluğunu önlemek için göz kırpma sayınızı artırın
Dijital cihazların kullanımına bağlı ortaya çıkan göz yorgunluğu, görüş bulanıklaşması, göz kuruluğu, göz ağrısı, göz sulanması ve batması gibi sorunlara yol açabiliyor.
İstanbul Atlas Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Müdür Yardımcısı, Optisyenlik Programı Öğretim Görevlisi, Optisyen İlkay Altunsoy, göz yorgunluğunu önlemek için göz kırpma sayısının artırılmasını, gözün dinlendirilmesi için 20/20/20 kuralıyla uzaklara bakılmasını, bilgisayar ekranı ile mesafenin bir kol boyu mesafesinde ayarlanmasını tavsiye etti.
İstanbul Atlas Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Müdür Yardımcısı, Optisyenlik Programı Öğretim Görevlisi, Optisyen İlkay Altunsoy, dijital cihazların kullanımına bağlı ortaya çıkan göz yorgunluğuna ilişkin değerlendirmede bulundu.
Göz yorgunluğunun her yaştan insanı etkilediğini belirten Altunsoy, “Gün içinde saatlerce dijital cihaz kullanımına bağlı gelişen göz yorgunluğu, görüş bulanıklaşması, göz ağrısı, göz kuruluğu, sulanması ve batması ile kendini gösterir. Bu göz yorgunluğu aynı zamanda uzun süre okuma yaparken, yazarken ve de dikiş dikmek gibi yakın işler yaparken ortaya çıkan semptomlar gibidir” dedi.
Yakın gelecekte cep telefonu ve bilgisayar ekranı kullanmanın azaltılmasının mümkün görünmediğini belirten Altunsoy, göz yorgunluğunu önlemek için aşağıdaki tavsiyelerde bulundu:
Göz kırpma sayınızı arttırın: Dakikada ortalama 15 kez göz kırparız fakat yapılan araştırmalar bilgisayar ve cep telefonu ekranına bakarken göz kırpma hareketinin 5 ile 7 arasına düştüğünü göstermiştir. Göz kırpma ile göz yüzeyinin ihtiyacı olan nem elde edilir. Mümkün olduğunca çok göz kırpmak için çaba gösterin hatta bilgisayar ve/veya telefon ekranınıza hatırlatıcılar, küçük notlar ekleyin.
Göz kuruluğu için suni gözyaşı takviyesi kullanın: Göz kuruluğu yaşadığınızı fark ettiyseniz göz hekimi tavsiyesi ve reçetesiyle suni gözyaşı damlası kullanabilirsiniz. Bulunduğunuz ortam kuru ve sıcak bir yer ise ortamı nemlendirecek çözümler üretin.
Gözü dinlendirmek için uzaklara bakın: 20/20/20 kuralını uygulayın. Yakın-orta mesafe çalışma esnasında her 20 dakikada bir, 20 saniye, 20 feet (yaklaşık 6 metre) uzaklara gözlerinizi odaklayarak gözleri dinlendirebiliriz. Bu uygulamayı alışkanlık haline getirebilirsiniz.
Ekran parlaklığını ve kontrastını ayarlayın: Kullanılan ekran etraftaki ışık seviyesinden parlaksa gözleriniz görmek için daha fazla çaba harcaması gerekecektir. Parlamayı azaltmak için mat bir ekran filtresi kullanılabilir. Parlaklığı etraftaki ışık seviyesi ile doğru orantılı ayarlamak aynı zamanda ekranın kontrastını da arttırmak göz yorgunluğu için fayda sağlayacaktır.
Bilgisayar ekranı ile aranızdaki mesafeyi ayarlayın: Bilgisayar ekranı ile aranızdaki mesafe bir kol boyu kadar (yaklaşık 40-50 cm) olmalıdır. Ayrıca ekran gözünüzün aşağıya bakacağı şekilde konumlanmalı, düz ya da yukarı bakacak şekilde konumlanmamalıdır.
Ofis camı takılmış bir bilgisayar gözlüğü tercih edin: Göz hekimi muayenesi ve reçetesi ile optisyenlik müesseselerinden temin edebileceğiniz ofis camı takılmış bir bilgisayar gözlüğü, uzun süre bilgisayar ekranına bakarak çalışan kişiler için göz yorgunluğunu azaltan eşsiz bir gereçtir. Bu gözlüklerde, çalışma ortamınıza ve en çok zaman harcadığınız mesafeye veya mesafelere göre uyarlanmış çok odaklı mercekler kullanılır. Keskin görüş ve rahatlamış gözler için dijital cihazlarınızı kullanırken daha az baş ve göz hareketi yapmanızı sağlar.
Kontakt lens kullananlarda kuru göz sendromu görülebilir
Kontakt lens kullanan kişilerin de yoğun dijital cihaz kullanırken dikkat etmesi gerekenlere dikkat çeken İlkay Altunsoy, “Genellikle kontakt lens kullanıcılarında dijital cihaz kullanımına bağlı olarak kuru göz sendromu görülebilir. Bunun için gözlük takılarak gözler dinlendirebilir. Kontakt lensler ile uyumak sakıncalı olacağından günlük kullanım için 8-10 saat ile sınırlandırılmalıdır ve uyumadan önce mutlaka çıkarılmaldır. Kontakt lens kullanımı hassasiyet gerektirdiği için hijyen kurallarına dikkat edilerek kullanılmalıdır. Gözde kızarıklık, ağrı, kuruma ve batma varsa vakit kaybetmeden göz hekimine muayene olunmalıdır” diye konuştu.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.