Görme Engelliler Federasyonu’ndan Açıklama: İş Kazaları ve Erişilebilirlik Sorunlarına Dikkat!
Görme Engelliler Federasyonu’ndan Açıklama: İş Kazaları ve Erişilebilirlik Sorunlarına Dikkat!
Görme Engelliler Federasyonu, 18 Temmuz 2024 tarihinde Samsun’da yaşanan trajik bir kazayı kamuoyuna duyurarak, engellilerin karşılaştığı riskler ve yaşanan sorunlar üzerine dikkat çekti. Açıklamaya göre, 8 aylık hamile görme engelli Gülderen Durna Dalgıç ve eşi Emrah Dalgıç, evinden çıkarken açık bir rögar kapağına düşerek yaralandı. Olayın hemen ardından hastaneye kaldırılan çiftin sağlık durumunun takip edildiği belirtildi.
Görme Engelliler Federasyonu, 18 Temmuz 2024 tarihinde Samsun’da yaşanan trajik bir kazayı kamuoyuna duyurarak, engellilerin karşılaştığı riskler ve yaşanan sorunlar üzerine dikkat çekti. Açıklamaya göre, 8 aylık hamile görme engelli Gülderen Durna Dalgıç ve eşi Emrah Dalgıç, evinden çıkarken açık bir rögar kapağına düşerek yaralandı. Olayın hemen ardından hastaneye kaldırılan çiftin sağlık durumunun takip edildiği belirtildi.
Görme Engelliler Federasyonu Başkanı Haldun Kırkık, yaşanan kazanın, 28786 Sayılı Yapı İşlerinde İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetmeliği’nin 6. ve 7. maddelerine aykırı bir durumdan kaynaklandığını ifade etti. Kırkık, “Bu tür olayların önlenmesi için trafik ve yol bakımında gerekli güvenlik tedbirlerinin alınması şarttır. Yetkililere, ilgili belediyelere ve Ulaştırma ve Alt Yapı Bakanlığı’na sorumluluk düşmektedir” dedi.
Başkan Kırkık, 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamında erişilebilirlik önlemlerinin önemine de değinerek, “Bakanlıklarla defalarca toplantı yapmamıza rağmen engellilerin yaşamlarını tehlikeye atan kazaların devam etmesi düşündürücüdür” ifadelerini kullandı. Kazanın hemen öncesinde İzmir’de yaşanan elektrik kazasına da atıfta bulunan Kırkık, “Bir haftada iki ayrı kazada hayatını kaybeden vatandaşlarımız, erişilebilirlik ve güvenlik konularının ne denli acil olduğunu bir kez daha gözler önüne serdi” dedi.
Son olarak, Görme Engelliler Federasyonu, kazaya neden olan firmanın sorumluluğunun altını çizerek, “Engellilere evde kalmayı dayatan bu tür zihniyetler kabul edilemez. Yetkililerin, engellilerin sosyal hayata katılımını engelleyen bu sistematik sorunları çözmelerini bekliyoruz” diyerek, kamuoyuna çağrıda bulundu.
Görme Engelliler Federasyonu, sosyal hayatı riske atan bu olayların bir daha yaşanmaması için denetimlerin artırılmasını ve gerekli tedbirlerin acilen alınmasını talep etti.
federasyonun sosyal medya hesabından yaptığı açıklmanın tamamı şu şekilde:
Görme Engelliler Federasyonu’ndan
Kamu Oyuna Açıklama
Sosyal medyadan ve basın organlarından öğrendiğimize göre; 18 temmuz 2024 sabahı işe gitmek üzere evinden dışarı çıkan 8 aylık hamile görme engelli Gülderen Durna Dalgıç ve yine kendi gibi görme engelli Emrah Dalgıç, rögar kapağı açık çukura düşmüşlerdir. İngilizce öğretmeni Gülderen Durna Dalgıç ve eşi Emrah Dalgıç evden çıktıkları anda yol üzerinde rögar kapağı açık bırakılan çukura savrulmuşlar, 8 Aylık hamile Gülderen Durna Dalgıç çukurun içine düşmüş, eşi Emrah Dalgıç ise çukurun kenarına çarparak içine düşmekten kurtulmuştur. Ancak çarpmanın etkisiyle vücudunun değişik bölgelerinde yaralanmalar ve ezikler oluşmuştur. Hastaneye kaldırılan kazazedeler tedavi altına alınmıştır. Anne adayı ve bebeğin takibi sürmektedir.
28786 Sayılı ve 5 ekim 2013 tarihli Yapı İşlerinde İş sağlığı Güvenliği Yönetmeliği, madde 6 ve 7 kapsamında gerekli tedbirlerin alınmasını zorunlu kılar. Yürütülen çalışmanın risk oluşturmaması için trafik ve yol bakımından gerekli mesafelerin korunmasını, lüzumlu güvenlik tedbirlerinin alınmasını firmaya, ilgili belediyeye, Ulaştırma ve Alt Yapı Bakanlığı'na yükler.
6331 Sayılı İş Sağlı ve Güvenliği Kanunu kapsamında erişilebirlik ölçütlerinin yerine getirilmesi, can ve mal sağlığı için lüzumlu yasal tedbirlerin alınması gerekmektedir. Yıllardır Ulaştırma ve Alt Yapı Bakanlığı ile erişilebilirlik, kara yolları güvenliği, inşaat ve yol çalışmalarının riskleri konularında onlarca defa toplantılar yaptığımız halde kazaların yaşanmaya devam etmesi düşündürücüdür. Ayrıca, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile engellilerin toplumsal yaşama katılımının önündeki engellerin kaldırılması, her türlü sosyal haktan eşitçe yararlanılması hususunda bir çok defa toplantılar yapılmasına karşın nahoş olayların önüne bir türlü geçilememiştir.
Bundan bir hafta önce İzmir'in Konak ilçesinde yağmur yağması ve elektrik tertibatının asfalta yakın olmasından dolayı iki vatandaşımız, elektrik akımına kapılarak hayatını kaybetmişken yeni kazaların oluşu, engelli dünyasında toplantıların sonuç vermediği fikrini doğurmuştur.
Samsun'daki elim olayın yaşanmasına neden olan firma yetkilileri pervasız şekilde o yolu kullanmamaları gerektiğini iddia etmişler, "Niye oradan geçiyorsunuz?" şeklinde savunma yapmışlardır. Engellilerin evde kalmalarını isteyen zihniyet yine karşımızdadır.
Ne alınan yasal düzenlemeler, ne ilgili kurumlarla yapılan toplantılar sonuç vermiştir. Bu tür sosyal hayatı riske eden, engellileri sokağa çıkmaya korkar hale getiren olayların ve kazaların bir an önce son bulmasını, denetimlerin ve tedbirlerin en ciddi biçimde uygulanmasını yetkililerden ve devletten bekliyoruz. Görme Engelliler Federasyonu olarak göstermelik toplantılarla engelli duyarlılığı oluşamayacağını kamu oyu ile paylaşıyoruz.
Haldun KIRKIK
Görme Engelliler Federasyonu Başkanı
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.