3 şeker fabrikası satıştan döndü, sıra diğerlerinde mi?
Hiçbir stratejiye dayanmadan Nisan ayında alelacele satışa çıkarılan ve satış ile fabrikaların devri sürecinde birçok kanunsuzluğa imza atılan şeker özelleştirmesinde, yanlış hesap Bağdat’tan döndü. Erbakan’ın fabrikası olarak bilinen ve Türkiye’nin en önemli şeker fabrikalarının arasında gösterilen Ilgın şeker fabrikasıyla birlikte Burdur ve Yozgat şeker fabrikasının satış ihalesi iptal edildi. Ilgın, Burdur ve Yozgat şeker fabrikalarının satış ihalesinin iptal edilmesi, özelleştirme ihalesi yapılan diğer fabrikaların satış ihalesinin de yeniden sorgulanmasını gündeme getirdi.
Ilgın, Yozgat ve Burdur şeker fabrikalarının özelleştirme ihalelerinin iptal edilmesi Milli Gazete’nin haklılığını da bir kez daha ortaya çıkardı. Milli Gazete, aylardır devri yapılmayan bu fabrikalardaki kanunsuzluğa dikkat çekerek ihalelerin iptal edilmesi gerektiğine dikkat çekiyordu.
Özelleştirme İdaresi’nin şeker fabrikalarındaki bütün hesapları bozuldu. Hiçbir stratejiye dayanmadan alelacele fabrikaları Nisan ayında satışa çıkaran Özelleştirme İdaresi, Ilgın, Burdur ve Yozgat şeker fabrikalarının devrini alıcı firmalara yapamadığı için satışını iptal etmek zorunda kaldı. Özelleştirilen şeker fabrikalarında yanlış hesap Bağdat’tan döndü. Hiçbir stratejiye dayanmadan sat-kurtul mantığı ile geçtiğimin Nisan ayında özelleştirilen ancak alıcı firmaların para bulamamasından dolayı devredilemeyen 3 şeker fabrikasının ihalesi iptal edildi. 3 şeker fabrikasının ihalesinin iptal edilmesi, Özelleştirme İdaresi’nin şeker özelleştirmesindeki bütün hesaplarını bozdu.
KAYNAK BULAMADIKLARI HALDE DEVRİ BUGÜNE KADAR BEKLETİLDİGeçtiğimiz Nisan ayında yangından mal kaçırırcasına yapılan şeker özelleştirmesinde 13 şeker fabrikasının satış ihalesi yapılmıştı. Fabrikalar hiçbir stratejiye dayanmadan satışı gerçekleştirilirken, Ilgın, Burdur ve Yozgat şeker fabrikalarının devri bugüne kadar yapılamamıştı. Üç fabrikanın devrinin yapılmamasında alıcı firmaların kaynak bulamamaları etkili olmuştu. Özelleştirme İdaresi Başkanı Ahmet Aksu, geçtiğimiz haftalarda TBMM KİT Komisyonu’nda üç fabrikanın devrine ilişkin sorulara, fabrikaların Aralık ayının sonunda sahiplerine devrinin yapılacağını açıklamıştı. Ancak üç fabrikayı alan firmaların yeniden bir süre uzatımı istedikleri fakat bunun büyük bir krize neden olacağı öngörülerek süre uzatımı verilmedi.
ERBAKAN’IN FABRİKASI YANLIŞ SATIŞTAN KURTULDUSatışı iptal edilen şeker fabrikalarının içinde Türkiye’nin en önemli şeker fabrikalarından olan Ilgın Şeker Fabrikası da bulunuyor. Erbakan’ın fabrikası olarak bilinen Ilgın Şeker Fabrikası’nı Alteks Tekstil almıştı. Ancak fabrikanın devri aylardır yapılamamıştı. Şeker fabrikalarının satışı ve devri sürecinde bir çok kanunsuzluğa imza atılmıştı. Bor Şeker Fabrikası, ihale şartnamesine ve kanunlara aykırı bir şekilde ihaleye girmeyen bir firmanın kontrolündeki şirkete devredilmişti. Bor Şeker Fabrikası’nda ortaya çıkan kanunsuz devirle ilgili skandal, Özelleştirme İdaresi’nin fabrikalara yönelik gerçek niyetini de gözler önüne sermişti. Özelleştirme İdaresi, kanunsuz devirle ilgili kamuoyuna hiçbir açıklama yapamamıştı.
MİLLETİN MALI YAĞMALANDIDiğer yandan şeker fabrikalarında satışa konu olmayan tırlar dolusu malzemenin alıcı firmalara kıyak geçildiği de ortaya çıkmıştı. Elbistan Şeker Fabrikası ile ilgili ortaya çıkan belgeler kamuoyunda büyük infiale neden olurken, Özelleştirme İdaresi ortaya çıkan bu belgelere de bir açıklama yapamamıştı.
ÖZELLEŞTİRME İDARESİ YANLIŞTA ISRAR ETTİAlıcı firmaların ihale şartnamesinde kendilerinden istenilen şartları yerine getiremedikleri için birçok fabrikanın satış ihalesinin aylar öncesinden iptal edilmesi gerekiyordu. Ancak Özelleştirme İdaresi burada da firmalara kıyak geçmek için ihale şartnamesine aykırı bir şekilde uzun süre uzatımlarına gitti. Afyon ve Alpullu Şeker fabrikaları kampanya döneminde alıcı firmalara devredilmişti. Fabrikaların kampanya döneminde alıcı firmalara devrinin yapılması birçok hak ihlalini de gündeme getirmişti.
Kaynak: Millî Gazete