Necmettin Erbakanʹın Ekonomi Vizyonu ve Havuz Sistemi

Milli Görüş lideri Prof. Dr. Necmettin Erbakan, ülke yönetiminde ekonomi politiğe öncelik veren bir lider olarak öne çıkıyor. Refah Yol hükümeti olarak iktidara geldiğinde ilk icraatlarından biri havuz sistemi kurmak oldu. Havuz sistemi sayesinde Türkiye 1 yılda 10 milyar dolar tasarruf ederek kaynaklarını daha verimli kullanan bir ülke haline geldi. Hazinenin gelir ve giderinin bir havuzda toplanarak, kaynakların doğru bir biçimde değerlendirilmesiyle ilgili bir sistem olan havuz sistemi tasarruf açısından son derece uygulanabilir bir sistemdi. Erbakan öncülüğündeki REFAHYOL Hükümeti, kamu kurumlarının paralarını kamu bankalarında toplamıştır. Krediye ihtiyacı olan kamu kurumları, kredi ihtiyacını kamu bankalarından karşılamıştır. Kamu kurumlarının özel bankalardan kredi almaları yasaklanmıştır. İşte kamu paralarının, kamu bankalarında toplanmasını sağlayan bu sisteme “havuz sistemi” denmiştir.

Refahyol Hükümeti havuz sistemini kurarak faiz lobisinin, rantiyecilerin sömürü hortumlarını kesmiştir. Devlet imkânları işçiye, memura, emekliye, esnafa, yani ezilen halka aktarılmıştır. Ekonomide büyük bir kalkınma hamlesi başlamıştır. 28 Şubat’ın analizini yapan meclis darbe komisyonu raporlarına göre o yıl Türkiye havuz sistemiyle iç borçlanma faiz oranlarında %2,1 düşüş sağlamıştır. Vatandaşı gereksiz yere borçlanmadan kurtarmıştır. Kamu kaynaklarının tek bir yerden kontrolü sağlanmıştır.

Prof. Dr. Necmettin Erbakan havuz sistemini kurmakla iktisadi bir devrim gerçekleştirmiştir. Erbakan Hoca sistemi kurduktan sonra faiz oranları %135 iken %70’lere kadar gerilemiştir. Faiz ödemek yerine buradan gelen ödeneklerle Cumhuriyet tarihinin en büyük zammı gerçekleşmiştir. Dış borç azalmaya yönüne eğilim kazanmıştır. Faiz lobisi sürekli faiz arttırsa da Türkiye’nin ekonomisi sarsılmamış, İşçiye, emekliye ve memura yapılan zamlar neticesinde Türkiye piyasası olağan bir hareketlilik sağlamıştır.

Havuz sistemi vatandaşa ne gibi kolaylıklar sağladı?

Tek hesap sistemine geçildi. Bu sayede özel bankalara %135 faiz ödenmesine son verildi. Hem devlet hem de vatandaş belli bir refah düzeyine yükseldi. Bu durum ekonomi yönetimi açısından oldukça iyi bir başlangıç olarak arşivlere girdi.

Havuz sistemi sayesinde faizler %135’den %70’e indirildi. Bu sayede bankaların yani sermayenin bilinçsiz artışının önü kesildi. Faiz lobisi %125 kazanırken o kazancından yoksun bırakıldı. Bu gelişmeler Türkiye Cumhuriyeti hazinesinim kontrol altına alınmasını sağlamıştır. Devletin parasının tek bir hesap üzerinden dağıtılması önlenmiş, bu sayede daha güçlü bir devlet ekonomisi hedeflenmiştir.

Necmettin Erbakan'ın kaynak paketleri çerçevesinde uygulamaya koyduğu kamu tek hesabı, KİT'ler ve belediyeler tarafından kabul görmese de başarıyla gerçekleştirilmiştir. 54. hükümetin başbakanı Prof. Dr. Necmettin Erbakan Hükümeti işe hızlı bir biçimde başlamış ve ekonomide köklü kararlar alarak IMF ile ilişkileri askıya almıştır. Mali sistemde ve bankacılık sisteminde düzenlemelere gidilmiştir. “Havuz sistemi” kurularak kamu gelirleri bir hesapta toplanmıştır. “Kaynak paketleri” ile bir yıl içinde ekonomiye 30 milyar dolar kaynak sağlanmıştır. İç ve dış borçların tasfiyesi yoluna gidilmiştir. Bu kararların ardından denk bütçe sağlanmış, Türkiye emin adımlarla dışa bağımlılıktan kurtulma yolunda önemli gelişmelere sahne olmuştur.

 

Kaynak:milligazete.com