Ekonomik kriz derinleşiyor! 5 enerji şirketi iflasın eşiğinde
Gelir gider dengesini sağlayamayarak borçlarını ödeyemez hale gelerek konkordato ilan etmek zorunda kalan şirketler ekonomik kriz, yüksek enflasyon ve artan faizler nedeniyle birbiri ardınca iflasa sürükleniyor.
Ekonomik kriz halkı yoksullaştırırken şirketleri de birer birer iflasa sürüklüyor. Yüksek faiz ve durdurulamayan kur artışının yanı sıra artan enflasyon ve kamuda yaşanan nakit sıkıntısı yüzünden 5 şirket ile 2 iş insanı daha borçlarını ödeyemez hale gelerek konkordato ilan eti.
Enerji sektöründe iş yapan Avrasya Enerji, Datel Tellioğlu Mühendislik İnşaat, Eksen Enerji, Enerba Enerji, Mardiva İnşaat Enerji şirketleri ile bu şirketlerin sahibi olan Behzat Tellioğlu ile Azat Tellioğlu ekonomik kriz sebebiyle nakit akışlarının bozulduğunu belirterek konkordato (iflas anlaşması) ilan etti.
KAMU KURUMU TEİAŞ BİLE HAKEDİŞLERİ ZAMANINDA ÖDEMEMİŞ
Mahkemeye sunulan başvuru dilekçesinde ülke genelinde yaşanan ekonomik kriz, yüksek enflasyon, yüksek kredi faizleri ve kur artışları yüzünden alacakların tahsil edilemediği, kamu kurumu olan Türkiye Elektrik İletim A.Ş’nin (TEİAŞ) de hakedişleri zamanında ödemediği bildirildi.
Mahkemeye sunulan başvuru dilekçesinde şöyle denildi:
“Son dönemde ülkemizde yaşanan kur artışı ve dalgalanmaları, yüksek enflasyon, kredi faizi artışı enerji sektörünü etkilemiş, şirketimizin faaliyetine ciddi oranda zarar vermiştir. Ülkemizde yaşanmakta olan ekonomik kriz nedeniyle firmalardan hakedişler zamanında alınamamıştır. TEİAŞ Genel Müdürlüğü’nün Ekim 2023-Ocak 2024 hakediş ödemelerini yapmaması da grup şirketlerin nakit akışını bozmuştur. Tedarikçilere çek ve peşin ödeme yapılmış olmasına rağmen, alınan malzeme ve işçiliklerin hakedişlere yansıtılmaması, şirketler grubunu finansal ve mali açıdan zor duruma sokarak kısa ve uzun vadeli borçlarını ödeyemez duruma getirmiştir.”
BAŞKANLIK SİSTEMİ İFLASLARI ARTTIRDI
Türkiye, Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine 2018 yılında geçti. Bu sistemle birlikte uygulanan dalgalı ekonomi politikalarının olumsuz etkisi, iflas ve konkordato verilerine de yansıdı. 23 tanesi bu yılın ilk 3 ayında olmak üzere 2018’den bu yılın mart sonuna kadar geçen sürede 498 şirket iflas etti, 34’ü bu yıl olmak üzere 1.257 şirketin de konkordato talebi mahkemeler tarafından kabul edildi. 2 bin 912 şirketin konkordato talebinin reddedildiği bu dönemde, 4 bin 778 şirketin konkordato talebine geçici mühlet kararı, 3 bin 413 şirket için de kesin mühlet kararı verildi.