Çan Termik Santrali’nde ağır metal tehlikesi

İklim Değişikliği Politika ve Araştırma Derneği, kömürlü termik santrallerden kaynaklı emisyon salımlarının tesis özelinde ele alındığı bir rapor yayınladı. Yayınlanan raporda Çanakkale Çan Termik Santrali’nin belirlenen sınır değerlerin üzerinde salınım yaptığı tespit edilirken, rapora ilişkin bilgi veren Dernek Proje Yöneticisi Nuray Çaltı, nikel ve arsenik gibi ağır metallerin tespit edildiğine dikkat çekti.

Türkiye genelinde termik santrallerin sera gazı salımlarının çevresel etkilerini mercek altına alan İklim Değişikliği Politika ve Araştırma Derneği’nin, 18 Mart Çan Termik Santrali’ne ilişkin hazırladığı rapor, çevre kirliliğinde oluşan tehdidi ortaya koydu. Rapor hazırlığı için yapılan ölçümlerde termik santralden salınan ‘PM10’ ve ‘PM 2.5’ maddelerinde nikel ve arsenik gibi ağır metaller tespit edildiği belirtilirken, Türkiye’nin kömürden çıkış hedeflerinin aksine termik santralde kapasite artırma çalışmalarının devam ettiğine de dikkat çekildi.

“ÇEVRE STANDARTLARI KONUSUNDA SORU İŞARETLERİ BULUNMAKTA”

İklim Değişikliği Politika ve Araştırma Derneği tarafından Türkiye’de kömürlü termik santrallerden kaynaklı emisyon salımlarının tesis özelinde ele alındığı çalışma kapsamında 18 Mart Çan Termik Santrali’ne ilişkin geniş kapsamlı bir rapor hazırladı. Rapora ilişkin bilgi veren Dernek Proje Yöneticisi Nuray Çaltı, Türkiye genelinde termik santrallerin çoğunun çevre mevzuatına uygunluklarını belgelemek için sunduğu raporlara rağmen, henüz çevresel yatırımlarını tamamlamadığına dikkat çekti. 18 Mart Çan Termik Santrali’nin de bu kapsamda değerlendirildiğini kaydeden Çaltı, “Çevre izinleri mevcut olmasına rağmen, tesislerin çevre standartlarına uygunluğu konusunda soru işaretleri bulunmaktadır” dedi.

“KAPASİTE ARTIŞI, HAVA KALİTESİNİ DAHA DA BOZACAKTIR”

Yapılan ölçümler sonucunda tesislerin birçoğunda kirleticilerin ‘PM 10’ ve ‘PM 2.5’ değerlerinin hem Dünya Sağlık Örgütü hem de Avrupa Birliği standartlarının üzerinde kaldığını belirten Çaltı, 18 Mart Çan Termik Santrali ölçümlerinde ağır metaller tespit ettiklerini dile getirdi. Çaltı, 18 Mart Çan Termik Santrali’nde yapılan analizlere göre ‘PM 2.5’ ve ‘PM 10’ değerlerinin AB ve Dünya Sağlık Örgütü’nün belirlediği sınır değerleri bir ayda en az 24 gün boyunca aştığı tespiti yapıldığını belirtti. Çaltı, “Hava kalitesinin kötü olmasına rağmen Çan 2 Termik Santrali’nde kapasite artışı çalışmalarının yapıldığı bilinmektedir. Kapasite artışları hava kalitesini daha da bozacaktır” ifadelerini kullandı.

“ÇEVRESEL ETKİLER OLUŞTURMA POTANSİYELİNE SAHİPTİR”

Ağır metallerin yüksek seviyelerde olmasının bölgedeki hava kalitesinin insan sağlığı açısından riskli olduğuna dikkat çeken Çaltı, 18 Mart Çan Termik Santrali’nin çevre izni olduğuna vurgu yaparak, “Ölçüm yapılan süre içerisinde özellikle kükürt emisyonları konusunda sınır değerler aşılmıştır. Çevre izninin iptal edilmemesi, çevre denetimlerine ilişkin endişelere yol açmaktadır. Çan bölgesindeki termik santrallerin çevre ve halk sağlığı üzerindeki kronik kömür etkileri incelenmelidir. Çan 2 Termik Santrali, önceki termik santraller gibi çevresel etkiler oluşturma potansiyeline sahiptir. Kapasite artışı çalışmalarının sürdürülmesi, bölgedeki hava kalitesini daha da olumsuz etkileyebilir” diye konuştu.