yandex

Zayıflama hayali kabusa dönüşmesin

SAĞLIK (BBH) - Haber Merkezi | 18.05.2023 - 11:18, Güncelleme: 18.05.2023 - 11:18 1859+ kez okundu.
 

Zayıflama hayali kabusa dönüşmesin

Obezite, en basit tabiriyle vücuttaki yağ kitlesinin sağlığı bozacak ölçüde ve orantısız şekilde artması olarak tanımlanıyor. Fazla kilolarından kurtulmak isteyenler çeşitli yöntemlerle hayallerindeki ideal vücut ölçülerine ulaşmaya çalışsa da azimle çıkılan bu yol hayli zorlu olabiliyor.

Diyet, spor ya da uzman desteğine rağmen fazla kilolarından kurtulamayanlar çözüm olarak obezite cerrahisine başvuruyor. Ancak deneyimli kişilerce yapılmayan bu cerrahi müdahaleler, beraberinde başka sağlık sorunlarını hatta acı sonları bile getirebiliyor. Obezite cerrahisinin ne olduğunu, hayati önem taşıyan özelliklerini ve dikkat edilmesi gereken detayları İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekim Yardımcısı ve Genel Cerrahi Uzmanı Opr. Dr. Hasan Ökmen ile konuştuk. Fazla kilolardan kurtulmak her bünye için kolay değil. Cerrahi müdahalelerle kilo vermek için de belli şartları taşımak gerekiyor. Onlardan biri obez olmak. Peki kimler obez kabul ediliyor? Opr. Dr. Hasan Ökmen öncelikle bu soruya yanıt veriyor “Dünya Sağlık Örgütü'nün ve Sağlık Bakanlığı'nın yayınladığı vücut kitle indeksi diye bir formülümüz var. Bu, bir kişinin kilogram cinsinden ağırlığının, metre cinsinden boyunun karesine bölünmesi olarak tanımlanıyor. Mesela bir kişinin kilosu 90, boyu da 1.60 diyelim. 90’ı 1.6’nın karesine bölüyoruz. Çıkan sonuca göre bir tablomuz var. Orada obez mi değil mi? Ona göre tanımlıyoruz. Eğer bu vücut kitle indeksi 25-30 arasındaysa fazla kilolu, 30-35 arasıysa 1. derece obez, 35-40 arasıysa 2. derece obez, 40’ın üzeriyse 3. derece obez oluyor. Buna da biz morbid obezite diyoruz. Aslında bizim obezite cerrahisinde hasta grubumuz vücut kitle indeksi 40’ın üzerinde olan hastalar”
Obezite, en basit tabiriyle vücuttaki yağ kitlesinin sağlığı bozacak ölçüde ve orantısız şekilde artması olarak tanımlanıyor. Fazla kilolarından kurtulmak isteyenler çeşitli yöntemlerle hayallerindeki ideal vücut ölçülerine ulaşmaya çalışsa da azimle çıkılan bu yol hayli zorlu olabiliyor.
Diyet, spor ya da uzman desteğine rağmen fazla kilolarından kurtulamayanlar çözüm olarak obezite cerrahisine başvuruyor. Ancak deneyimli kişilerce yapılmayan bu cerrahi müdahaleler, beraberinde başka sağlık sorunlarını hatta acı sonları bile getirebiliyor.
Obezite cerrahisinin ne olduğunu, hayati önem taşıyan özelliklerini ve dikkat edilmesi gereken detayları İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekim Yardımcısı ve Genel Cerrahi Uzmanı Opr. Dr. Hasan Ökmen ile konuştuk.
Fazla kilolardan kurtulmak her bünye için kolay değil. Cerrahi müdahalelerle kilo vermek için de belli şartları taşımak gerekiyor. Onlardan biri obez olmak. Peki kimler obez kabul ediliyor? Opr. Dr. Hasan Ökmen öncelikle bu soruya yanıt veriyor “Dünya Sağlık Örgütü'nün ve Sağlık Bakanlığı'nın yayınladığı vücut kitle indeksi diye bir formülümüz var. Bu, bir kişinin kilogram cinsinden ağırlığının, metre cinsinden boyunun karesine bölünmesi olarak tanımlanıyor. Mesela bir kişinin kilosu 90, boyu da 1.60 diyelim. 90’ı 1.6’nın karesine bölüyoruz. Çıkan sonuca göre bir tablomuz var. Orada obez mi değil mi? Ona göre tanımlıyoruz. Eğer bu vücut kitle indeksi 25-30 arasındaysa fazla kilolu, 30-35 arasıysa 1. derece obez, 35-40 arasıysa 2. derece obez, 40’ın üzeriyse 3. derece obez oluyor. Buna da biz morbid obezite diyoruz. Aslında bizim obezite cerrahisinde hasta grubumuz vücut kitle indeksi 40’ın üzerinde olan hastalar”
Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve bolbolhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.