yandex
Aydın UZKAN
Köşe Yazarı
Aydın UZKAN
 

KALP EDEBİYATI

  Sadr yani kalp. Kelime manası “değişme, çevrilme’’ demek. Türkçe’de kullanılan inkılâb (devrim) bu kökten gelir. Dini ve edebi literatürde  gönül anlamında da kullanılır. Et parçasından ibaret olanına yürek denir.  ‘’Yazı yoktu ama o vardı. Tekerlek icat edilmemişti ama o yerli yerindeydi. Dünya yaratılmamıştı ama o kasılıp gevşiyordu.’’ diye başlar İskender Pala , Kalp isimli kitabına. Bedenin sol iç cebidir kalp. En önemli  ve en iyi saklanması gerekenler için ordadır. Ruhun beynidir . Bir yolculuğun ve arayışın kod adıdır . İğne ile kazılmış en derin kuy(t)udur. Doğmadan çalmaya başlayan , her dokunanın parmak izlerinin kaldığı plaktır kalp. Kemiği olmasa da kırılan en çok yer orası. Hakikat taşıyan içimizdeki nadide bir yer. Etrafı cennet bahçeleriyle çevrili olan, içine girip  dolambaçlı yollarında ilerlerken,  tatlı ezgiler mırıldandıran  organ. Acıdan yanıp sevinçten uçan, ağzıma kadar gelen. Hem ağlayan hem gülen. Sık sık dönüp bakılması gereken çocuk misali. Kalp, insanın iç  coğrafyasıdır . Temiz kalpli , kalbi bozuk, kalpsiz, taş kalpli gibi ifadeler bu coğrafyanın yükseklik ve alçaklıklarını gösterir. Bazen kışları uzun ve çetin sürer , bazen yazları neşeli ve kısa. Fırtınaların yerle bir ettiği zamanları da olur meltemlerin esip ferahlattığı anları da. Bazen gökyüzü gibi genişler, bazen dehlizlerde daralır. Kalptir nihayetinde, değişir ve  evrilir. Kalbin aldığı nefes sevgi, verdiği nefes merhamet kokar. Öyle verimli bir bahçedir ki, ne ekilirse o biçilir. Aklın almayacağı sırları vardır. Hayal edip umut eder.  Bekler durur, arar durur. Bazen orta doğu coğrafyasıdır , bazen irem bahçesi. "İnsanda bir organ vardır. Eğer o sağlıklı ise bütün vücut sağlıklı olur; eğer o bozulursa bütün vücut bozulur. Dikkat edin. O kalptir ‘’ buyurur sözlerin efendisi. Farklı bir enerjisi vardır kalbin. Soğuduğunda ısınması kolay değildir. Kanatları vardır ;  ısındığında uçar, soğuduğunda göçer. Dal kırıldığı yerden kopar, insan kırıldığı kalpten. Kopan bir gülün dalında durması ne kadar zorsa; kırılan bir kalbin de onarılması o kadar zordur. Bir sözle kırılıp , bin sözle onarılamayan sırça bir köşktür o. Boşluk bilmez, kabul etmez. Uzağı yakın eden köprüdür o. Kalp kalbe karşıdır diyenler,  o köprüyü halatsız geçenlerdir. Her kalbin içinde bir can, her canın içinde bir umut gizlidir. Bir kalbi diğer kalbe görünmez ipliklerle bağlayan ne çok şey var. ‘’ Her kalp diğer bütün kalplerden farklı bir sesle çarpar ‘’ der Gökhan Özcan. Kalbin iptali, insanin kimyasında zincirleme çözülmelere yol açar. Dengeler alt üst olur, bütünlük bozulur. Kendi kalbini yok sayan , başkalarının kalbi olduğunu da unutur. Onu  kilitleyenler, atışını dışarıda bırakır. Kapısı gözle görülmediği için girmek  kolay değildir. Kalbimiz yumruğumuz kadar, midemizde onun iki katı olsa da, midemizin kaldırdıklarını kalbimiz kaldırmaz. Soğuğu  ve ‘’soğuk olanları ’  sevmez o, spazma sebep olur. Siz siz olun , soğuk insanlardan uzak durarak kalbinizi koruyun.      
Ekleme Tarihi: 28 Ocak 2021 - Perşembe

KALP EDEBİYATI

 

Sadr yani kalp. Kelime manası “değişme, çevrilme’’ demek. Türkçe’de kullanılan inkılâb (devrim) bu kökten gelir. Dini ve edebi literatürde  gönül anlamında da kullanılır. Et parçasından ibaret olanına yürek denir.

 ‘’Yazı yoktu ama o vardı. Tekerlek icat edilmemişti ama o yerli yerindeydi. Dünya yaratılmamıştı ama o kasılıp gevşiyordu.’’ diye başlar İskender Pala , Kalp isimli kitabına.

Bedenin sol iç cebidir kalp. En önemli  ve en iyi saklanması gerekenler için ordadır. Ruhun beynidir . Bir yolculuğun ve arayışın kod adıdır . İğne ile kazılmış en derin kuy(t)udur.

Doğmadan çalmaya başlayan , her dokunanın parmak izlerinin kaldığı plaktır kalp. Kemiği olmasa da kırılan en çok yer orası. Hakikat taşıyan içimizdeki nadide bir yer.

Etrafı cennet bahçeleriyle çevrili olan, içine girip  dolambaçlı yollarında ilerlerken,  tatlı ezgiler mırıldandıran  organ. Acıdan yanıp sevinçten uçan, ağzıma kadar gelen. Hem ağlayan hem gülen. Sık sık dönüp bakılması gereken çocuk misali.

Kalp, insanın iç  coğrafyasıdır . Temiz kalpli , kalbi bozuk, kalpsiz, taş kalpli gibi ifadeler bu coğrafyanın yükseklik ve alçaklıklarını gösterir. Bazen kışları uzun ve çetin sürer , bazen yazları neşeli ve kısa. Fırtınaların yerle bir ettiği zamanları da olur meltemlerin esip ferahlattığı anları da. Bazen gökyüzü gibi genişler, bazen dehlizlerde daralır. Kalptir nihayetinde, değişir ve  evrilir.

Kalbin aldığı nefes sevgi, verdiği nefes merhamet kokar. Öyle verimli bir bahçedir ki, ne ekilirse o biçilir. Aklın almayacağı sırları vardır. Hayal edip umut eder.  Bekler durur, arar durur.

Bazen orta doğu coğrafyasıdır , bazen irem bahçesi. "İnsanda bir organ vardır. Eğer o sağlıklı ise bütün vücut sağlıklı olur; eğer o bozulursa bütün vücut bozulur. Dikkat edin. O kalptir ‘ buyurur sözlerin efendisi.

Farklı bir enerjisi vardır kalbin. Soğuduğunda ısınması kolay değildir. Kanatları vardır ;  ısındığında uçar, soğuduğunda göçer. Dal kırıldığı yerden kopar, insan kırıldığı kalpten.

Kopan bir gülün dalında durması ne kadar zorsa; kırılan bir kalbin de onarılması o kadar zordur. Bir sözle kırılıp , bin sözle onarılamayan sırça bir köşktür o.

Boşluk bilmez, kabul etmez. Uzağı yakın eden köprüdür o. Kalp kalbe karşıdır diyenler,  o köprüyü halatsız geçenlerdir.

Her kalbin içinde bir can, her canın içinde bir umut gizlidir. Bir kalbi diğer kalbe görünmez ipliklerle bağlayan ne çok şey var. ‘’ Her kalp diğer bütün kalplerden farklı bir sesle çarpar ‘’ der Gökhan Özcan.

Kalbin iptali, insanin kimyasında zincirleme çözülmelere yol açar. Dengeler alt üst olur, bütünlük bozulur. Kendi kalbini yok sayan , başkalarının kalbi olduğunu da unutur. Onu  kilitleyenler, atışını dışarıda bırakır. Kapısı gözle görülmediği için girmek  kolay değildir.

Kalbimiz yumruğumuz kadar, midemizde onun iki katı olsa da, midemizin kaldırdıklarını kalbimiz kaldırmaz. Soğuğu  ve ‘’soğuk olanları ’  sevmez o, spazma sebep olur. Siz siz olun , soğuk insanlardan uzak durarak kalbinizi koruyun.

 

 

 

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (1)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve bolbolhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Gül
(10.11.2022 22:52 - #72274)
Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve bolbolhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
(0) (0)
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.