yandex
Halil İbrahim AVARA
Köşe Yazarı
Halil İbrahim AVARA
 

KUŞ ÖLÜRSE

    Gün geçmiyor ki özgürlük konusunda yapılan tanımlamalara bir yenisi daha eklenmesin. Aslında özgürlük: İstediğini yapma değil de istemediğini yapmama iradesini ortaya koyabilmektir. Şahane bir medeniyet geçmişiyle Orta Asya steplerinde at sırtında savaşçı bir millet olmamız özgürlük konusunda en doğru tanımı Müslüman-Türk milleti olarak bizlerin yapacağını aşikare ortaya koymaktadır.     Çok gerilere gitmeden tarihsel yolculuğumuzda kurtuluş savaşı yıllarında bir soluklanalım. Milli şairimiz Mehmet Akif Ersoy ‘Ben ezelden beridir hür yaşadım hür yaşarım. Hangi çılgın bana zincir vuracakmış şaşarım‘ dizelerinde  özgürlüğüne düşkün kadim ceddimizi görmek mümkündür.     Hz. Ali efendimiz ’ilim öğrenin’ tavsiyesinde bulunurken 'ilim seni korurken malı sen korursun’ açıklamasında aslında özgürlük veciz bir cümlede kendine ifade alanı bulmuştur. Ne acıdır ki; Son zamanlarda gelinen nokta sahip olduğumuz taşınır veya taşınmaz mallar sayesinde elimiz ayağımız bağlanmış özgürlüğümüz kısıtlanmış durumdadır.     Asrı Saadet öncesinde kölelik almış başını gitmiş ,insan onuru ayaklar altına alınmakta,insanlar yerlerinden yurtlarından edilmekte, ağır işlerde çalıştırılmakta bu da yetmezmiş gibi en temel hakkı olan özgürlükleri ellerinden alınmaktaydı. İslamiyetin güneş gibi doğması ile insanın insana üstünlüğünün ancak  takva ile olacağı Hz. Allah’ın birçok ayette Ey kadınlar,ey Adamlar diye değil de "Ey iman edenler" diye hitap etmesinden anlaşılmaktadır. Veda Hutbesinde Hz. Peygamber SAS Arap’ın aceme acemin Arap’a efendinin köleye üstünlüğü yoktur deyip Kölesi Zeyd Bin Harise’yi azad ederek köleliği yasaklamıştır. O halde İslamiyet özgür olamaya önem vermiştir.     Asrın Bedii Said Nursi Hazretleri de İstanbul’da görülen bir davadan beraat etmesi akabinde ‘Ekmeksiz yaşarım özgürlüksüz yaşayamam , en ziyade muhtaç olduğum ve hayatımda en esaslı düstur olan, hürriyetimdir’ derken özgürlüğün Müslüman kimlikteki önemini gözler önüne sermektedir.      Asıl özgürlük ALLAH’A KUL OLAMAKTIR. Cenabı Hakkın emir ve nehiylerine uymak seni en temel hakkın olan özgürlüğüne kavuşturacak köleye 'kulluğum sultanlığımdır' dedirtecektir.             Efendim; Kuş ölür ,sen uçmayı unutma.Sürç-i Lisan ettiysek affola
Ekleme Tarihi: 26 Aralık 2019 - Perşembe

KUŞ ÖLÜRSE

    Gün geçmiyor ki özgürlük konusunda yapılan tanımlamalara bir yenisi daha eklenmesin. Aslında özgürlük: İstediğini yapma değil de istemediğini yapmama iradesini ortaya koyabilmektir. Şahane bir medeniyet geçmişiyle Orta Asya steplerinde at sırtında savaşçı bir millet olmamız özgürlük konusunda en doğru tanımı Müslüman-Türk milleti olarak bizlerin yapacağını aşikare ortaya koymaktadır.


    Çok gerilere gitmeden tarihsel yolculuğumuzda kurtuluş savaşı yıllarında bir soluklanalım. Milli şairimiz Mehmet Akif Ersoy ‘Ben ezelden beridir hür yaşadım hür yaşarım. Hangi çılgın bana zincir vuracakmış şaşarım‘ dizelerinde  özgürlüğüne düşkün kadim ceddimizi görmek mümkündür.


    Hz. Ali efendimiz ’ilim öğrenin’ tavsiyesinde bulunurken 'ilim seni korurken malı sen korursun’ açıklamasında aslında özgürlük veciz bir cümlede kendine ifade alanı bulmuştur.
Ne acıdır ki; Son zamanlarda gelinen nokta sahip olduğumuz taşınır veya taşınmaz mallar sayesinde elimiz ayağımız bağlanmış özgürlüğümüz kısıtlanmış durumdadır.


    Asrı Saadet öncesinde kölelik almış başını gitmiş ,insan onuru ayaklar altına alınmakta,insanlar yerlerinden yurtlarından edilmekte, ağır işlerde çalıştırılmakta bu da yetmezmiş gibi en temel hakkı olan özgürlükleri ellerinden alınmaktaydı. İslamiyetin güneş gibi doğması ile insanın insana üstünlüğünün ancak  takva ile olacağı Hz. Allah’ın birçok ayette Ey kadınlar,ey Adamlar diye değil de "Ey iman edenler" diye hitap etmesinden anlaşılmaktadır. Veda Hutbesinde Hz. Peygamber SAS Arap’ın aceme acemin Arap’a efendinin köleye üstünlüğü yoktur deyip Kölesi Zeyd Bin Harise’yi azad ederek köleliği yasaklamıştır. O halde İslamiyet özgür olamaya önem vermiştir.


    Asrın Bedii Said Nursi Hazretleri de İstanbul’da görülen bir davadan beraat etmesi akabinde ‘Ekmeksiz yaşarım özgürlüksüz yaşayamam , en ziyade muhtaç olduğum ve hayatımda en esaslı düstur olan, hürriyetimdir’ derken özgürlüğün Müslüman kimlikteki önemini gözler önüne sermektedir.


     Asıl özgürlük ALLAH’A KUL OLAMAKTIR. Cenabı Hakkın emir ve nehiylerine uymak seni en temel hakkın olan özgürlüğüne kavuşturacak köleye 'kulluğum sultanlığımdır' dedirtecektir.


            Efendim; Kuş ölür ,sen uçmayı unutma.Sürç-i Lisan ettiysek affola

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve bolbolhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.