yandex
Halil İbrahim AVARA
Köşe Yazarı
Halil İbrahim AVARA
 

DİZİLER VASITASIYLA KIYIM

              Televizyon programları  içersinde dizilerin ayrı bir önemi vardır.Toplum yapısı üzerinde olumlu etkileri yanında olumsuz etkilerinin de olacağını hesaba katarak durumu ele alalım.                    Doksanlı yıllarda mahallenin Muhtarları,Süper Baba,Bizimkiler…Meraklısı geriye  Doğru izleme fırsatı bulursa görecektir ki dostluk,samimiyet ve yudum insanının en doğal hallerinin dizilerde hakim olduğunu. O yıllarda dizilerin isimleri bile bir masumiyeti ifade eder kültürel dokumuzdan haber verirdi. Bizimkiler adlı diziyle köyden kente göç ve apartman hayatında hala devam ettirilmeye çalışılan komşuluk ilişkileri ele alırken Mahallenin Muhtarları adlı dizide ise kentleşmeye insani değerleri satmamayı konu alıp birbirlerine hal hatır sorabilen mahalleliyi konu edinirken  Süper Baba adlı dizide ise sevdiği kadınla değil de Şule adlı ilginç bir karakterle evlenip iç güveyi olarak evlilik birlikteliğine devam etmeme kararıyla müşterek çocuklarını da yanına alıp boşanan baba ve çocuklarını büyütme konusunda gösterdiği özen yansıtılmaktadır.                 2000’li yılların başı Kurtlar Vadisi adlı bir dizi her kesimden izleyiciyi kendine hayran bırakan Polat Alemdar karakteri,derin devlet konuları,mafya ve silahlar,Ağır abi Polat Alemdar ve onun hizaya getirdiği sevgilisi kıvamında hoppaca bir kız….Öyle ki Perşembe akşamları yayınlanan bu dizi milyonları ekran başına kilitlemiş İstanbul yoğun araç trafiği bile dizi saatinde anlık nefes almıştır.Milli takımın maçının naklen yayını kurtlar vadisi yayın saatine denk gelince tercih edilen program olmuştur.O dönemde sokaklarda parmağında kurt başlı kocaman bir yüzük,omuzlarda palto ,yakası açık beyaz bir gömlekle suni kabadayıları görmek mümkündü.                   Şimdilerde ise durum çok vahim. Ekranları başındaki izleyicilerini aptala çeviren saçma sapan izdivaç programları,bizim kültürümüzle hiç alakası olmayan diziler ve verdiği sübliminal mesajlar  toplumun ayarlarıyla oynamaktalar.                  Müslüman Türk aile yapısına muhalif Aşk’ı memnu,Yasak elma,Fatmagülün suçu ne ,Fazilet Hanımın Kızları ve en acısısı da ömrü at sırtında ordunun önünde Geçen büyük hükümdar Kanuni Sultan Süleyman Han ‘MUHTEŞEM YÜZYIL ’adlı dizide Sarayın Harem kısmına hapsedilmiş olması.             Aşk’ı Memnu adlı dizide ensest ilişki özendirilip aile kavramı yok edilmeye çalışılmış Yasak Elma Adlı dizide haramlar helalmişçesine nazara verilerek normalleştirilmiş,muhteşem yüzyıl adlı dizide ise kadim Osmanlı geçmişimiz karalanmış ve sayamadığım bir çok dizide kültürel değerlerimize zarar verilmiştir.             TRT ise bu kıyıma duyarsız kalamayıp seksenler adlı diziyle nostalji yaşatmış,diriliş Ertuğrul ile kadim geçmişimiz hak ettiği övgülere ulaşmış sonuç olarak devlet bu kültürel kıyıma bir dur deme gereksinimi duymuştur.             Efendim’ eskiye rağbet olsaydı bit pazarına nur yağardı’ demişler fakat eksik demişler.sürç-i lisan ettiysek affola..
Ekleme Tarihi: 08 Ocak 2020 - Çarşamba

DİZİLER VASITASIYLA KIYIM

 

            Televizyon programları  içersinde dizilerin ayrı bir önemi vardır.Toplum yapısı üzerinde olumlu etkileri yanında olumsuz etkilerinin de olacağını hesaba katarak durumu ele alalım.

                   Doksanlı yıllarda mahallenin Muhtarları,Süper Baba,Bizimkiler…Meraklısı geriye  Doğru izleme fırsatı bulursa görecektir ki dostluk,samimiyet ve yudum insanının en doğal hallerinin dizilerde hakim olduğunu.

O yıllarda dizilerin isimleri bile bir masumiyeti ifade eder kültürel dokumuzdan haber verirdi. Bizimkiler adlı diziyle köyden kente göç ve apartman hayatında hala devam ettirilmeye çalışılan komşuluk ilişkileri ele alırken Mahallenin Muhtarları adlı dizide ise kentleşmeye insani değerleri satmamayı konu alıp birbirlerine hal hatır sorabilen mahalleliyi konu edinirken  Süper Baba adlı dizide ise sevdiği kadınla değil de Şule adlı ilginç bir karakterle evlenip iç güveyi olarak evlilik birlikteliğine devam etmeme kararıyla müşterek çocuklarını da yanına alıp boşanan baba ve çocuklarını büyütme konusunda gösterdiği özen yansıtılmaktadır.

                2000’li yılların başı Kurtlar Vadisi adlı bir dizi her kesimden izleyiciyi kendine hayran bırakan Polat Alemdar karakteri,derin devlet konuları,mafya ve silahlar,Ağır abi Polat Alemdar ve onun hizaya getirdiği sevgilisi kıvamında hoppaca bir kız….Öyle ki Perşembe akşamları yayınlanan bu dizi milyonları ekran başına kilitlemiş İstanbul yoğun araç trafiği bile dizi saatinde anlık nefes almıştır.Milli takımın maçının naklen yayını kurtlar vadisi yayın saatine denk gelince tercih edilen program olmuştur.O dönemde sokaklarda parmağında kurt başlı kocaman bir yüzük,omuzlarda palto ,yakası açık beyaz bir gömlekle suni kabadayıları görmek mümkündü.

                  Şimdilerde ise durum çok vahim. Ekranları başındaki izleyicilerini aptala çeviren saçma sapan izdivaç programları,bizim kültürümüzle hiç alakası olmayan diziler ve verdiği sübliminal mesajlar  toplumun ayarlarıyla oynamaktalar.

                 Müslüman Türk aile yapısına muhalif Aşk’ı memnu,Yasak elma,Fatmagülün suçu ne ,Fazilet Hanımın Kızları ve en acısısı da ömrü at sırtında ordunun önünde Geçen büyük hükümdar Kanuni Sultan Süleyman Han ‘MUHTEŞEM YÜZYIL ’adlı dizide Sarayın Harem kısmına hapsedilmiş olması.

            Aşk’ı Memnu adlı dizide ensest ilişki özendirilip aile kavramı yok edilmeye çalışılmış Yasak Elma Adlı dizide haramlar helalmişçesine nazara verilerek normalleştirilmiş,muhteşem yüzyıl adlı dizide ise kadim Osmanlı geçmişimiz karalanmış ve sayamadığım bir çok dizide kültürel değerlerimize zarar verilmiştir.

            TRT ise bu kıyıma duyarsız kalamayıp seksenler adlı diziyle nostalji yaşatmış,diriliş Ertuğrul ile kadim geçmişimiz hak ettiği övgülere ulaşmış sonuç olarak devlet bu kültürel kıyıma bir dur deme gereksinimi duymuştur.

            Efendim eskiye rağbet olsaydı bit pazarına nur yağardı’ demişler fakat eksik demişler.sürç-i lisan ettiysek affola..

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve bolbolhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.