yandex
Halil İbrahim AVARA
Köşe Yazarı
Halil İbrahim AVARA
 

Dikkat, kitaplar geliyor!

                Kitap okumak, farklı dünyaların kapısını kibarca aralamaktır. Her okuyanda farklı etkiler bırakmasının yanında yepyeni bir bireyin doğuşuna da tanıklık etmek gibi bir vasfı vardır kitapların. Artık okunan her kitaptan sonra bir önceki sen değilsindir.             Farklı türlerde yazılmış milyonlarca kitabın varlığı şu kısacık ömrün bütün kitapları okumaya yetmeyeceğinin kanıtıdır. O halde okunacak kitaplar belirlenirken mahir bir ustanın titizliğiyle ilgi alanları doğrultusunda okumaktan keyif alınan kitaplar belirlenip yaşama anlam katmak yerinde bir davranış olacaktır.           Kitaplar okurunu iyi ya da kötü yönde etkiler. Okunan her kitaptan sonra artık bir önceki sen olmayıp bir sonraki seni inşa edeceğin için dikkatli olmalısın. Çünkü kitaplar çeşitli ideolojik görüşlerin empoze edilip sağlam bir bağışıklığın kazanıldığı aşılardır.          Okumalar neticesinde bilinçaltı etkilendiğinden intihara kalkışanlar, saplantılı şekilde toz pembe dünyalara dalanlar, cinayete teşebbüs edenler vardır. Cinayetten yargılanan bir sanığın ‘Okuduğum kitaptan etkilendim ve cinayeti öyle işledim’ şeklindeki ifadesi de bu bağlamda önem arz etmektedir.           Öncelikle her yaş grubunun okuyabileceği kitaplar belirlenmelidir.13-14 yaş grubunda romanlar dikkat çekiciyken ilerleyen yaşlarda daha çok bilimsel kitaplar, biyografi, siyaset, din.…   konuları ile alakalı kitapların tercih edilmesi tesadüften ziyade farkındalığın bir göstergesidir.           Bazı kitapların dine yaklaştırırken bazı kitaplarınsa tanrı tanımazlığı özendirdiği, fantastik tarzı kitapları sürekli okumanın gerçek dünyadan uzaklaştırdığı, çocuk kitaplarındaki cinle, periler, devler ve cücelerin varlığının da gerçek yaşamdan uzaklaştırdığı gibi bilgilere sahip olup kitap seçiminde iyi birer rehber olunmalıdır.          Cennet mekan Sultan Abdulhamit Han padişahlığı döneminde yatmadan önce olayların tazyikinden kurtulmak için bir perdenin arkasından vezirlerine kitap okutturması da dikkate değerdir.           En önemlisi ilk emir IKRA- okudur. Okumaktan murad ise  Cenab’ı Hakk’ın binler esmasını kainat zemininde görmektir.           Sürç’i lisan ettiysek affola.
Ekleme Tarihi: 04 Haziran 2020 - Perşembe

Dikkat, kitaplar geliyor!

 

              Kitap okumak, farklı dünyaların kapısını kibarca aralamaktır. Her okuyanda farklı etkiler bırakmasının yanında yepyeni bir bireyin doğuşuna da tanıklık etmek gibi bir vasfı vardır kitapların. Artık okunan her kitaptan sonra bir önceki sen değilsindir.

            Farklı türlerde yazılmış milyonlarca kitabın varlığı şu kısacık ömrün bütün kitapları okumaya yetmeyeceğinin kanıtıdır. O halde okunacak kitaplar belirlenirken mahir bir ustanın titizliğiyle ilgi alanları doğrultusunda okumaktan keyif alınan kitaplar belirlenip yaşama anlam katmak yerinde bir davranış olacaktır.

          Kitaplar okurunu iyi ya da kötü yönde etkiler. Okunan her kitaptan sonra artık bir önceki sen olmayıp bir sonraki seni inşa edeceğin için dikkatli olmalısın. Çünkü kitaplar çeşitli ideolojik görüşlerin empoze edilip sağlam bir bağışıklığın kazanıldığı aşılardır.

         Okumalar neticesinde bilinçaltı etkilendiğinden intihara kalkışanlar, saplantılı şekilde toz pembe dünyalara dalanlar, cinayete teşebbüs edenler vardır. Cinayetten yargılanan bir sanığın ‘Okuduğum kitaptan etkilendim ve cinayeti öyle işledim’ şeklindeki ifadesi de bu bağlamda önem arz etmektedir.

          Öncelikle her yaş grubunun okuyabileceği kitaplar belirlenmelidir.13-14 yaş grubunda romanlar dikkat çekiciyken ilerleyen yaşlarda daha çok bilimsel kitaplar, biyografi, siyaset, din.…   konuları ile alakalı kitapların tercih edilmesi tesadüften ziyade farkındalığın bir göstergesidir.

          Bazı kitapların dine yaklaştırırken bazı kitaplarınsa tanrı tanımazlığı özendirdiği, fantastik tarzı kitapları sürekli okumanın gerçek dünyadan uzaklaştırdığı, çocuk kitaplarındaki cinle, periler, devler ve cücelerin varlığının da gerçek yaşamdan uzaklaştırdığı gibi bilgilere sahip olup kitap seçiminde iyi birer rehber olunmalıdır.

         Cennet mekan Sultan Abdulhamit Han padişahlığı döneminde yatmadan önce olayların tazyikinden kurtulmak için bir perdenin arkasından vezirlerine kitap okutturması da dikkate değerdir.

          En önemlisi ilk emir IKRA- okudur. Okumaktan murad ise  Cenab’ı Hakk’ın binler esmasını kainat zemininde görmektir.

          Sürç’i lisan ettiysek affola.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve bolbolhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.