yandex
Halil İbrahim AVARA
Köşe Yazarı
Halil İbrahim AVARA
 

COVİD-19 &SOLUNUM FİZYOTERAPİSİ

Tüm insanlığın başı adı covid-19 olan Corona virüs tehdidi ile dertte. Küresel ölçekte yaygınlık kazanan ulusal planda topyekun mücadele verdiğimiz adı covid-19 olan ölümcül virüse bir bakalım.                   Kişilerin herhangi semptom göstermeye başlamadan 1-14 gün öncesinden hastalığa yakalanabileceği yüksek ateş, yorgunluk ve öksürük şikayetleri ile karakterize ve çoğu kişinin (yaklaşık %80) özel bir tedaviye ihtiyaç duymadan iyileşebileceği bir durumdur.                   Nadir olarak bu hastalık ağır seyredebilir ve hatta ölümcül olabilir  yaşlılar ve başkaca sağlık sorunları (KOAH, Astım, bronşit, diyabet, kalp hastaları, hipertansiyon, kanser hastalıkları...)olan kişilerin koronavirus hastalığını ağır geçirme olasılığını arttırmakta mekanik vantilatörle yoğun bakımda takip edilmesini zorunlu hale getirmektedir.               Coronavirus haberleri tüm dünyayı etkisi altına almış insanlığı adı ölüm olan içinden çıkılmaz bir girdabın içine mahkum etmiştir. Bu sayede kaygı ve stres bozuklukları da virüsten daha şiddetli tesir etmiştir.              Duygusal rahatsızlıkların ve kaygıların bağışıklık sistemini bozduğu ve stres altında olmanın vücudumuzda ekstra kortizol hormonu (stres hormonu) salgılanmasına neden olabileceği uyku kalitesi ve bağışıklık sistemini olumsuz etkileyeceği bilimsel olarak kabul edilmektedir.            Virüsün yeni olması önleyici aşının halihazırda bulunmamış olması gerekli çoğaltımın yapılabilmesi için akciğerdeki hava keseciklerinin iltihaplı bir sıvı ile dolması sonucu güç solunuma neden olup yoğun bakım endikasyonu olan hastalarda sekrasyon adını verdiğimiz bu iltihaplı sıvının atılmasında pulmoner rehabilitasyon konusunda deneyimli fizyoterapistlere sorumluluk düşmektedir.        Tıbbın temeli koruyucu hekimlik olması, hasebiyle sosyal mesafeyi koruyup evde kalarak gerekli izolasyon sağlamak virüsün yayılmasını önleyecektir.        Covid-19 almış hastalar beslenmelerinden özen göstermeli , düzenli uymalı kas-iskelet sistemi egzersizleri yanında bir fizyoterapist tarifinde solunum egzersizlerine önem verip yaşam kalitesini arttırarak stres  ve kaygıdan uzak durmakdır.                           Efendim, Evde Kal! Evde Hayat var. Ayakta ve hayatta dileğiyle.
Ekleme Tarihi: 05 Nisan 2020 - Pazar

COVİD-19 &SOLUNUM FİZYOTERAPİSİ

Tüm insanlığın başı adı covid-19 olan Corona virüs tehdidi ile dertte. Küresel ölçekte yaygınlık kazanan ulusal planda topyekun mücadele verdiğimiz adı covid-19 olan ölümcül virüse bir bakalım.

                  Kişilerin herhangi semptom göstermeye başlamadan 1-14 gün öncesinden hastalığa yakalanabileceği yüksek ateş, yorgunluk ve öksürük şikayetleri ile karakterize ve çoğu kişinin (yaklaşık %80) özel bir tedaviye ihtiyaç duymadan iyileşebileceği bir durumdur.

                  Nadir olarak bu hastalık ağır seyredebilir ve hatta ölümcül olabilir  yaşlılar ve başkaca sağlık sorunları (KOAH, Astım, bronşit, diyabet, kalp hastaları, hipertansiyon, kanser hastalıkları...)olan kişilerin koronavirus hastalığını ağır geçirme olasılığını arttırmakta mekanik vantilatörle yoğun bakımda takip edilmesini zorunlu hale getirmektedir.

              Coronavirus haberleri tüm dünyayı etkisi altına almış insanlığı adı ölüm olan içinden çıkılmaz bir girdabın içine mahkum etmiştir. Bu sayede kaygı ve stres bozuklukları da virüsten daha şiddetli tesir etmiştir.

             Duygusal rahatsızlıkların ve kaygıların bağışıklık sistemini bozduğu ve stres altında olmanın vücudumuzda ekstra kortizol hormonu (stres hormonu) salgılanmasına neden olabileceği uyku kalitesi ve bağışıklık sistemini olumsuz etkileyeceği bilimsel olarak kabul edilmektedir.

           Virüsün yeni olması önleyici aşının halihazırda bulunmamış olması gerekli çoğaltımın yapılabilmesi için akciğerdeki hava keseciklerinin iltihaplı bir sıvı ile dolması sonucu güç solunuma neden olup yoğun bakım endikasyonu olan hastalarda sekrasyon adını verdiğimiz bu iltihaplı sıvının atılmasında pulmoner rehabilitasyon konusunda deneyimli fizyoterapistlere sorumluluk düşmektedir.

       Tıbbın temeli koruyucu hekimlik olması, hasebiyle sosyal mesafeyi koruyup evde kalarak gerekli izolasyon sağlamak virüsün yayılmasını önleyecektir.

       Covid-19 almış hastalar beslenmelerinden özen göstermeli , düzenli uymalı kas-iskelet sistemi egzersizleri yanında bir fizyoterapist tarifinde solunum egzersizlerine önem verip yaşam kalitesini arttırarak stres  ve kaygıdan uzak durmakdır.

                          Efendim, Evde Kal! Evde Hayat var. Ayakta ve hayatta dileğiyle.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve bolbolhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.