yandex
Halil İbrahim AVARA
Köşe Yazarı
Halil İbrahim AVARA
 

KARDEŞ KISKANÇLIĞI

Kardeşlik konusuna değinmişken marazi bir durum olan kardeş kıskançlığı,bu kıskançlık neticesinde meydana gelebilecek problemler ve çözüm yolları hakkında  yazımıza devam edelim.Yeni bir kardeş bir çocuk için kabullenilmesi gerçekten de zor bir durumdur.Çocuğunuzda sürekli moral bozukluğu,altını ıslatma,tırnak yeme,eski hayat enerjisinin olmayışı,oyuncaklarını fırlatma,sinirli ve huzursuz olma hallerinden bir kaçı varsa eğer evin yeni üyesi olan kardeşini kıskanıyor olabilir.2-6 yaş arası çocuklarda kardeş kıskançlığının yoğun olarak görüldüğü bir dönemdir. Kardeş kıskançlığında anne baba tutumları nasıl olmalıdır? 1-Çocuğunuzun kardeşine nasıl tepki vereceği konusunda endişeliyseniz,endişeniz çocuğunuzda gerginlik oluşturacaktır.Endişeye mahal yok artık tecrübeli anne babasınızdır. 2-Bebeğiniz için seçilen isimde,hazırlanan odada ,eşyalarda çocuğunuzun da fikrini alarak aile bütünlüğünü vurgulayın. 3-Kardeşin doğum sonrasında bir süreliğine annenin yatak odasında yatacağını ve sonrasında kendi odasına geçeceğini söyleyin.’Aynen sana yaptığımız gibi’ notunu da mutlaka düşün. 4-Çocuğunuzun bebeklik resimlerini ortaya çıkartın ve bu ilginin bebek iken aynen ona da verildiğini anlatın. 5-’Kardeşin doğunca senin pabucun dama atıldı’gibi cümleler anne baba ve diger aile büyükleri tarafından asla kullanılmamalı.Bu durum çocukta dışlanmışlık hissi oluşturması yanında çocuğa anna babası tarafından sevilmediğini de düşündürecektir. 6-’Sen abla/abisin;O küçük ‘diyerek anlayışlı olmasını,küçük kardeşi ile herşeyini paylaşmasını  beklemeyin ya da ona öncelik vermesini beklemeyin bu çok yanlış bir tutumdur.BU TUTUM ASLA DEMOKRATİK DEĞİLDİR.Haksız beklentiler kardeşe ve aile büyüklerine karşı kızgınlık ve öfkeye sebep olur. 7-Aman kıskanmasın diye aşırı ilgi ve hediyelere boğmayın.’Onu sevmiyoruz seni daha çok seviyoruz.Sen ilk göz ağrımızsın’gibi abartılı ve yapmacık ilgi göstermeyin. Anne baba olarak kardeş kıskançlığı konusunda üzerinize düşeni yapmadığınız taktirde bayramda seyranda aynı evin küs çocukları olarak yaşamaya devam edeceklerdir.   Efendim,sürç’i lisan ettiysek affola.
Ekleme Tarihi: 10 Şubat 2021 - Çarşamba

KARDEŞ KISKANÇLIĞI

Kardeşlik konusuna değinmişken marazi bir durum olan kardeş kıskançlığı,bu kıskançlık neticesinde meydana gelebilecek problemler ve çözüm yolları hakkında  yazımıza devam edelim.Yeni bir kardeş bir çocuk için kabullenilmesi gerçekten de zor bir durumdur.Çocuğunuzda sürekli moral bozukluğu,altını ıslatma,tırnak yeme,eski hayat enerjisinin olmayışı,oyuncaklarını fırlatma,sinirli ve huzursuz olma hallerinden bir kaçı varsa eğer evin yeni üyesi olan kardeşini kıskanıyor olabilir.2-6 yaş arası çocuklarda kardeş kıskançlığının yoğun olarak görüldüğü bir dönemdir.

Kardeş kıskançlığında anne baba tutumları nasıl olmalıdır?

1-Çocuğunuzun kardeşine nasıl tepki vereceği konusunda endişeliyseniz,endişeniz çocuğunuzda gerginlik oluşturacaktır.Endişeye mahal yok artık tecrübeli anne babasınızdır.

2-Bebeğiniz için seçilen isimde,hazırlanan odada ,eşyalarda çocuğunuzun da fikrini alarak aile bütünlüğünü vurgulayın.

3-Kardeşin doğum sonrasında bir süreliğine annenin yatak odasında yatacağını ve sonrasında kendi odasına geçeceğini söyleyin.’Aynen sana yaptığımız gibi’ notunu da mutlaka düşün.

4-Çocuğunuzun bebeklik resimlerini ortaya çıkartın ve bu ilginin bebek iken aynen ona da verildiğini anlatın.

5-’Kardeşin doğunca senin pabucun dama atıldı’gibi cümleler anne baba ve diger aile büyükleri tarafından asla kullanılmamalı.Bu durum çocukta dışlanmışlık hissi oluşturması yanında çocuğa anna babası tarafından sevilmediğini de düşündürecektir.

6-’Sen abla/abisin;O küçük ‘diyerek anlayışlı olmasını,küçük kardeşi ile herşeyini paylaşmasını  beklemeyin ya da ona öncelik vermesini beklemeyin bu çok yanlış bir tutumdur.BU TUTUM ASLA DEMOKRATİK DEĞİLDİR.Haksız beklentiler kardeşe ve aile büyüklerine karşı kızgınlık ve öfkeye sebep olur.

7-Aman kıskanmasın diye aşırı ilgi ve hediyelere boğmayın.’Onu sevmiyoruz seni daha çok seviyoruz.Sen ilk göz ağrımızsın’gibi abartılı ve yapmacık ilgi göstermeyin.

Anne baba olarak kardeş kıskançlığı konusunda üzerinize düşeni yapmadığınız taktirde bayramda seyranda aynı evin küs çocukları olarak yaşamaya devam edeceklerdir.

  Efendim,sürç’i lisan ettiysek affola.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (1)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve bolbolhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
(10.02.2021 18:54 - #72143)
Oldukça karmaşık bir konu, tertemiz ve çok net bir biçimde özetlenmiş.
Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve bolbolhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
(2) (0)
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.