yandex
Ali ŞİMŞEK
Köşe Yazarı
Ali ŞİMŞEK
 

BEYAZ BASTON GÖRME ENGELLİLER HAFTASI

Beyaz Baston; 1921 yılında, Londra'da trafik kazası sonucu görme yetisini kaybeden bir fotoğraf sanatçısının, dış dünyanın kendisini fark etmesi için, bastonunu beyaza boyamasıyla başlamış ve ilerleyen zaman içerisinde  olumlu sonuçların olması nedeniyle  Fransa'da Körler Örgütü tarafından 1931 yılında simge haline gelmiş bir engelli hareketidir. Dünyada her yıl Ocak ayının ikinci haftası olan 7-14 Ocak tarihleri ‘Beyaz Baston Körler Haftası’  olarak kabul edilmektedir.   Peki bu hafta da neler yapılmalıdır. Görme engellileri daha iyi tanınabilmesi ve farkındalık oluşturulması gerekir.  Görme engellileri anlatan konferanslar, sempozyumlar, söyleşiler,  röportajlar ve  videolu tanıtımlar gibi bir çok çalışmalar yapılabilir.   Peki neden yapılmıyor; görme engellileri görmezden mi geliyoruz, yok mu sayıyoruz? Yerel basını takip ettiğim kadarıyla görme engelli stk lar, resmi kurum ve kuruluşları ve siyasi partileri bu hafta münasebetiyle  ziyaret ediyor.   Peki bu yanlış değil mi? Kamu kurum ve kuruluş yetkilileri  bu stk lara ziyarete gitse daha doğru olmaz mı? Görme engellilerin sorunları yaşanılan sıkıntılar aksaklıklar ele alınsa, bunun için gerekli çalışmalar başlatılsa  olmaz mı? Sosyal yaşantı alanında yaşanılan zorluklar, ulaşım alanında çıkan aksaklıklar, Kamu kurum ve kuruluş binalarındaki erişilebilirlik sorunları tartışılsa ve fikir alışverişinde bulunulsa ne de güzel olur değil mi?   Gelin bu 7 – 14 Ocak Beyaz Baston Haftasını hep beraber kutlayalım nasıl mı? Etrafımız da  gördüğümüz ilk görme engelli vatandaşımızın yanına gidip, ben senin farkındayım deyip, Beyaz Baston Haftasını kutlayalım. Çok zor olmasa gerek ve böylelikle engelleri hep birlikte ortadan kaldırmak için küçük bir başlangıç yapmış oluruz ve kim bilir,  bu başlangıç çığ gibi büyüyerek yeni bir farkındalığın da doğuşu olur.   Tüm görme engelli bireylerin 7-14 Ocak Beyaz Baston Görme Engelliler Haftası kutlar, İnşallah dünyamız ve Ülkemiz en kısa zaman da erişilebilir ve engelsiz hale gelmesini temenni ederim.
Ekleme Tarihi: 10 Ocak 2020 - Cuma

BEYAZ BASTON GÖRME ENGELLİLER HAFTASI

Beyaz Baston; 1921 yılında, Londra'da trafik kazası sonucu görme yetisini kaybeden bir fotoğraf sanatçısının, dış dünyanın kendisini fark etmesi için, bastonunu beyaza boyamasıyla başlamış ve ilerleyen zaman içerisinde  olumlu sonuçların olması nedeniyle  Fransa'da Körler Örgütü tarafından 1931 yılında simge haline gelmiş bir engelli hareketidir. Dünyada her yıl Ocak ayının ikinci haftası olan 7-14 Ocak tarihleri ‘Beyaz Baston Körler Haftası’  olarak kabul edilmektedir.

 

Peki bu hafta da neler yapılmalıdır. Görme engellileri daha iyi tanınabilmesi ve farkındalık oluşturulması gerekir.  Görme engellileri anlatan konferanslar, sempozyumlar, söyleşiler,  röportajlar ve  videolu tanıtımlar gibi bir çok çalışmalar yapılabilir.

 

Peki neden yapılmıyor; görme engellileri görmezden mi geliyoruz, yok mu sayıyoruz? Yerel basını takip ettiğim kadarıyla görme engelli stk lar, resmi kurum ve kuruluşları ve siyasi partileri bu hafta münasebetiyle  ziyaret ediyor.

 

Peki bu yanlış değil mi? Kamu kurum ve kuruluş yetkilileri  bu stk lara ziyarete gitse daha doğru olmaz mı? Görme engellilerin sorunları yaşanılan sıkıntılar aksaklıklar ele alınsa, bunun için gerekli çalışmalar başlatılsa  olmaz mı? Sosyal yaşantı alanında yaşanılan zorluklar, ulaşım alanında çıkan aksaklıklar, Kamu kurum ve kuruluş binalarındaki erişilebilirlik sorunları tartışılsa ve fikir alışverişinde bulunulsa ne de güzel olur değil mi?

 

Gelin bu 7 – 14 Ocak Beyaz Baston Haftasını hep beraber kutlayalım nasıl mı? Etrafımız da  gördüğümüz ilk görme engelli vatandaşımızın yanına gidip, ben senin farkındayım deyip, Beyaz Baston Haftasını kutlayalım. Çok zor olmasa gerek ve böylelikle engelleri hep birlikte ortadan kaldırmak için küçük bir başlangıç yapmış oluruz ve kim bilir,  bu başlangıç çığ gibi büyüyerek yeni bir farkındalığın da doğuşu olur.

 

Tüm görme engelli bireylerin 7-14 Ocak Beyaz Baston Görme Engelliler Haftası kutlar, İnşallah dünyamız ve Ülkemiz en kısa zaman da erişilebilir ve engelsiz hale gelmesini temenni ederim.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve bolbolhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.