yandex

Türkiye'de yerli sıtma vakası yok

SAĞLIK (BBH) - Haber Merkezi | 03.05.2023 - 13:26, Güncelleme: 03.05.2023 - 13:26 1279+ kez okundu.
 

Türkiye'de yerli sıtma vakası yok

Sağlık Bakanlığı'nca yürütülen Sıtma Eliminasyon Programı sayesinde, Türkiye'de yerli sıtma vakası görülmediği, fakat yurt dışı kaynaklı sıtma vakalarıyla karşılaşılabildiği ifade edildi.

Halk Sağlığı Genel Müdürlüğünden, 25 Nisan Dünya Sıtma Günü dolayısıyla alınan bilgiye göre, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından, bu yılın teması "Hedef sıfır sıtma: yatırım yap, geliştir, uygula" olarak açıklandı. Enfekte dişi anofel sivrisineklerinin ısırıkları yoluyla insanlara yayılan parazitlerin neden olduğu ateşli bir hastalık olarak tanımlanan sıtma, önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalık olarak belirtiliyor. Sıtma, düşük ve orta gelirli ülkelerde, özellikle Sahra altı Afrika'da ciddi bir halk sağlığı sorunu olarak görülüyor. Verilere göre, dünyada 2021'de yaklaşık 247 milyon yeni sıtma vakası görüldü ve bu enfeksiyon nedeniyle 619 bin kişi yaşamını yitirdi. Tüm sıtma vakalarının ve buna bağlı ölümlerin yüzde 95'inin Afrika bölgesinde görüldüğü tahmin ediliyor. Erken teşhis ve tedaviyle hastalığa bağlı ölüm engellenebiliyor. Hastalık açısından, bebekler ve 5 yaş altındaki çocuklar, hamileler ve HIV/AIDS'li hastalar risk altında bulunuyor. Burkina Faso, Kamerun, Gana ve Demokratik Kongo Cumhuriyeti gibi sıtmanın sık görüldüğü Afrika ülkelerine, iş veya gezme amaçlı gidenler ve koruyucu tedavi almayan kişiler de hastalık açısından risk taşıyor. Sağlık Bakanlığınca yürütülen Sıtma Eliminasyon Programı sonucunda, Türkiye'de yerli sıtma vakası görülmüyor. Buna karşın, iklim değişikliği, vektör yaşam alanlarındaki değişiklikler, büyük nüfus hareketleri, düzensiz göçmenler, sıtmanın endemik olduğu ülkelere seyahat edenlerin ve buralardan gelenlerin sayısının artması nedeniyle Türkiye'de yurt dışı kaynaklı sıtma vakaları görülebiliyor. Bunun yanı sıra sıtma görülen ülkelerle, bu ülkelere seyahat öncesinde yapılacaklar konusunda "https://www.seyahatsagligi.gov.tr/site/sitma#" adresi ziyaret edilerek ya da "4447734" danışma hattı aranarak bilgi alınabiliyor.  
Sağlık Bakanlığı'nca yürütülen Sıtma Eliminasyon Programı sayesinde, Türkiye'de yerli sıtma vakası görülmediği, fakat yurt dışı kaynaklı sıtma vakalarıyla karşılaşılabildiği ifade edildi.

Halk Sağlığı Genel Müdürlüğünden, 25 Nisan Dünya Sıtma Günü dolayısıyla alınan bilgiye göre, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından, bu yılın teması "Hedef sıfır sıtma: yatırım yap, geliştir, uygula" olarak açıklandı.
Enfekte dişi anofel sivrisineklerinin ısırıkları yoluyla insanlara yayılan parazitlerin neden olduğu ateşli bir hastalık olarak tanımlanan sıtma, önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalık olarak belirtiliyor. Sıtma, düşük ve orta gelirli ülkelerde, özellikle Sahra altı Afrika'da ciddi bir halk sağlığı sorunu olarak görülüyor. Verilere göre, dünyada 2021'de yaklaşık 247 milyon yeni sıtma vakası görüldü ve bu enfeksiyon nedeniyle 619 bin kişi yaşamını yitirdi.
Tüm sıtma vakalarının ve buna bağlı ölümlerin yüzde 95'inin Afrika bölgesinde görüldüğü tahmin ediliyor. Erken teşhis ve tedaviyle hastalığa bağlı ölüm engellenebiliyor. Hastalık açısından, bebekler ve 5 yaş altındaki çocuklar, hamileler ve HIV/AIDS'li hastalar risk altında bulunuyor. Burkina Faso, Kamerun, Gana ve Demokratik Kongo Cumhuriyeti gibi sıtmanın sık görüldüğü Afrika ülkelerine, iş veya gezme amaçlı gidenler ve koruyucu tedavi almayan kişiler de hastalık açısından risk taşıyor.
Sağlık Bakanlığınca yürütülen Sıtma Eliminasyon Programı sonucunda, Türkiye'de yerli sıtma vakası görülmüyor. Buna karşın, iklim değişikliği, vektör yaşam alanlarındaki değişiklikler, büyük nüfus hareketleri, düzensiz göçmenler, sıtmanın endemik olduğu ülkelere seyahat edenlerin ve buralardan gelenlerin sayısının artması nedeniyle Türkiye'de yurt dışı kaynaklı sıtma vakaları görülebiliyor. Bunun yanı sıra sıtma görülen ülkelerle, bu ülkelere seyahat öncesinde yapılacaklar konusunda "https://www.seyahatsagligi.gov.tr/site/sitma#" adresi ziyaret edilerek ya da "4447734" danışma hattı aranarak bilgi alınabiliyor.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve bolbolhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.