yandex

Kentsel dönüşümde mağduriyetler nasıl önlenir?

TÜRKİYE 20.12.2020 - 10:22, Güncelleme: 20.12.2020 - 10:22 2381+ kez okundu.
 

Kentsel dönüşümde mağduriyetler nasıl önlenir?

Kentsel dönüşüm kapsamında yapılan projelerde tüketiciler zaman zaman mağduriyet yaşayabiliyor. Gerekli tedbirler alınmazsa ev sahipleri tapu iptaline giden sorunlar ile karşı karşıya kalabiliyor. Peki bunun önlemenin yolu ne?

İnşaat yarım kalıyor, tüketici ve ev sahipleri mağdur oluyor. Kentsel dönüşüm projelerinde hak kayıplarının yaşanmaması için sözleşme yapmadan önce uzmanlara danışılması büyük önem taşıyor. 'Sözleşme noter onaylı olmalı' Avukat Emel Özbek, "Size bu aşamada sadece bir sözleşme yapılıyor. İskan verilmediyse, henüz oturma izni yoksa bu nedenle sözleşme uzmanlarca hazırlanmış noterde onaylanmış olmalıdır. Aksi takdirde hak kaybına uğrayabilirsiniz" dedi. Sözleşme imzalanmadan önce inşaatı yürütecek firma ya da kişilerin lisansları mutlaka kontrol edilmeli. Lisans kontrol edilmeli Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca verilen lisansı almış olan müteahhitler ile çalışılması gerektiğini belirten Özbek, müteahhittin daha önce yapmış olduğu işlerin incelenmesi gerektiğini söyledi. Tüketicilerin hakları yönetmelikler ile de korunuyor. Bu kapsamda müteahhitten mutlaka teminat talep edilmesi gerekiyor. 'İnşaat tamamlanmadıysa ödenen tutarın iadesi istenebilir' Avukat Özbek konuyla ilgili şunları aktardı: "Sözleşme fesih edilirken bedel iadesi ödediğiniz tutarın iadesini isteyebilirsiniz. 'İnşaat tamamlansaydı ben o evi kiraya verecektim, süresinde tamamlamadığınız için ben bu kiralardan mahrum kalıyorum' diyerek evin kirasını talep edebilirsiniz ya da kredi çekip faizi ile ödemek zorunda kalmışsınızdır, o faizi de talep edebilirsiniz." TRT HABER
Kentsel dönüşüm kapsamında yapılan projelerde tüketiciler zaman zaman mağduriyet yaşayabiliyor. Gerekli tedbirler alınmazsa ev sahipleri tapu iptaline giden sorunlar ile karşı karşıya kalabiliyor. Peki bunun önlemenin yolu ne?

İnşaat yarım kalıyor, tüketici ve ev sahipleri mağdur oluyor.

Kentsel dönüşüm projelerinde hak kayıplarının yaşanmaması için sözleşme yapmadan önce uzmanlara danışılması büyük önem taşıyor.

'Sözleşme noter onaylı olmalı'

Avukat Emel Özbek, "Size bu aşamada sadece bir sözleşme yapılıyor. İskan verilmediyse, henüz oturma izni yoksa bu nedenle sözleşme uzmanlarca hazırlanmış noterde onaylanmış olmalıdır. Aksi takdirde hak kaybına uğrayabilirsiniz" dedi.

Sözleşme imzalanmadan önce inşaatı yürütecek firma ya da kişilerin lisansları mutlaka kontrol edilmeli.

Lisans kontrol edilmeli

Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca verilen lisansı almış olan müteahhitler ile çalışılması gerektiğini belirten Özbek, müteahhittin daha önce yapmış olduğu işlerin incelenmesi gerektiğini söyledi.

Tüketicilerin hakları yönetmelikler ile de korunuyor. Bu kapsamda müteahhitten mutlaka teminat talep edilmesi gerekiyor.

'İnşaat tamamlanmadıysa ödenen tutarın iadesi istenebilir'

Avukat Özbek konuyla ilgili şunları aktardı:

"Sözleşme fesih edilirken bedel iadesi ödediğiniz tutarın iadesini isteyebilirsiniz. 'İnşaat tamamlansaydı ben o evi kiraya verecektim, süresinde tamamlamadığınız için ben bu kiralardan mahrum kalıyorum' diyerek evin kirasını talep edebilirsiniz ya da kredi çekip faizi ile ödemek zorunda kalmışsınızdır, o faizi de talep edebilirsiniz."

TRT HABER

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve bolbolhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.