yandex

Hayalden gerçeğe: Yapay zekanın korkutan gelişimi

EĞİTİM (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 28.11.2018 - 00:00, Güncelleme: 16.12.2020 - 17:31 1396+ kez okundu.
 

Hayalden gerçeğe: Yapay zekanın korkutan gelişimi

Bazı şeyler aklın sınırlarını zorlayabilir, bir trajedi, bilimin yönünü değiştirebilir. "Dünyayı gelecekte yapay zeka yönetebilir" Sevdiğiniz birinin hayatını kaybettiğini düşünün: Beyni dijital olarak kopyalansa neler olurdu? Bir gün onun gibi görünen yapay zekalı bir android karşınıza çıkacak. Ancak o güne kadar yaşadığı her şey zihninde korunacak. Yani ayaklı bir bilgisayar olacak. Günümüzün öngörülü düşünürlerine göre bu, yapay zekanın geleceği. Uzmanlara göre dünyanın gelecekte böyle olma ihtimali bir hayli yüksek.  Yapay zekanın "korkutan" gelişimi Microsoft Türkiye CTO'su Onur Koç, insanların evriminin daha yeni başladığını belirterek şunları söyledi:  "İnsanların evrimi bence daha yeni başlıyor. Son 2 bin yıldaki yaptıklarını bir düşünün. 5 milyar yıllık bir dünyada hani gerçekten önümüzdeki yıllar, gelecek çok daha farklı fırsatlar bize sunacak. Dünyada 8 milyar insan var, bu 8 milyar insanın kolektif beyin gücünü düşünün. Bu beyin gücünün şu anda çok az bir kısmını kullanıyoruz." 1900'lü yıllardan itibaren yapay zeka bilim-kurgu romanlarının başrolündeydi.  IBM’in yapay zekalı Deep Blue bilgisayarı Dünya Satranç Şampiyonu Kasparov’u yendi. İnsan teknoloji karşısındaki ilk mağlubiyetini 1997'de aldı.  İstihdamı nasıl etkileyecek? Son 3 yılda yapay zekaya yapılan yatırım milyar dolarlara ulaştı.  Sofia, Erica ve Atlas gibi insansı robotlar bu yatırımlarla ortaya çıktı. Yapay zeka teknolojisi hayranlık yarattığı kadar korku da uyandırıyor.  Onur Koç, yapay zekanın istihdam olanaklarını insanın elinden almasıyla iş gücü piyasasının şartlarını değişeceğini anlattı. "Mesela kas gücüne dayanan ya da direk matematiksel hesaplamaya dayanan işler yok olacak. Ama insanı insan yapan yaratıcılık, sevgi, bilgelik gibi özellikler gerçekten insanın çok daha iyi fırsatlar yaratmasını sağlayacak." Amaç dünya ile arayı kapatmak Türkiye'de de milli yazılımlar ile yapay zekaya sahip cihazlar geliştirilmeye başlandı.  Hedef şimdi 4. Sanayi Devrimi'nin temelini oluşturacak yapay zeka teknolojilerinde dünya ile arayı kapatmak ve 2023'te 5 milyar dolarlık hacme ulaşacak pazardan pay almak. Haber: Ceyda Muslu Görüntü: Samet Gençtürk, Hayrettin Kavi, Ümit Turan

Bazı şeyler aklın sınırlarını zorlayabilir, bir trajedi, bilimin yönünü değiştirebilir.

"Dünyayı gelecekte yapay zeka yönetebilir"

Sevdiğiniz birinin hayatını kaybettiğini düşünün: Beyni dijital olarak kopyalansa neler olurdu?

Bir gün onun gibi görünen yapay zekalı bir android karşınıza çıkacak. Ancak o güne kadar yaşadığı her şey zihninde korunacak. Yani ayaklı bir bilgisayar olacak.

Günümüzün öngörülü düşünürlerine göre bu, yapay zekanın geleceği. Uzmanlara göre dünyanın gelecekte böyle olma ihtimali bir hayli yüksek. 

Yapay zekanın "korkutan" gelişimi

Microsoft Türkiye CTO'su Onur Koç, insanların evriminin daha yeni başladığını belirterek şunları söyledi: 

"İnsanların evrimi bence daha yeni başlıyor. Son 2 bin yıldaki yaptıklarını bir düşünün. 5 milyar yıllık bir dünyada hani gerçekten önümüzdeki yıllar, gelecek çok daha farklı fırsatlar bize sunacak. Dünyada 8 milyar insan var, bu 8 milyar insanın kolektif beyin gücünü düşünün. Bu beyin gücünün şu anda çok az bir kısmını kullanıyoruz."

1900'lü yıllardan itibaren yapay zeka bilim-kurgu romanlarının başrolündeydi. 

IBM’in yapay zekalı Deep Blue bilgisayarı Dünya Satranç Şampiyonu Kasparov’u yendi. İnsan teknoloji karşısındaki ilk mağlubiyetini 1997'de aldı. 

İstihdamı nasıl etkileyecek?

Son 3 yılda yapay zekaya yapılan yatırım milyar dolarlara ulaştı. 

Sofia, Erica ve Atlas gibi insansı robotlar bu yatırımlarla ortaya çıktı. Yapay zeka teknolojisi hayranlık yarattığı kadar korku da uyandırıyor. 

Onur Koç, yapay zekanın istihdam olanaklarını insanın elinden almasıyla iş gücü piyasasının şartlarını değişeceğini anlattı.

"Mesela kas gücüne dayanan ya da direk matematiksel hesaplamaya dayanan işler yok olacak. Ama insanı insan yapan yaratıcılık, sevgi, bilgelik gibi özellikler gerçekten insanın çok daha iyi fırsatlar yaratmasını sağlayacak."

Amaç dünya ile arayı kapatmak

Türkiye'de de milli yazılımlar ile yapay zekaya sahip cihazlar geliştirilmeye başlandı. 

Hedef şimdi 4. Sanayi Devrimi'nin temelini oluşturacak yapay zeka teknolojilerinde dünya ile arayı kapatmak ve 2023'te 5 milyar dolarlık hacme ulaşacak pazardan pay almak.

Haber: Ceyda Muslu

Görüntü: Samet Gençtürk, Hayrettin Kavi, Ümit Turan

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve bolbolhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.