yandex

Görme engellilerden sitem

ASAYİŞ (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 15.01.2018 - 00:00, Güncelleme: 16.12.2020 - 17:31 2589+ kez okundu.
 

Görme engellilerden sitem

örmeyenleri Korumu Derneği Konya Şubesi Başkanı Veli Özağan ve derneğin Konya Şube Genel Sekreteri Av. Suna Yılmaz Kertel görme engelli vatandaşların Konya’da toplu ulaşım araçlarındaki yaşadıkları sorunlara değindiler. Başkan Özağan açıklamasında toplu ulaşım araçları kullanırken karşılaşılan zorluklardan ve bazı ihmalliklerden söz etti.  Engelli kartlarının elektronik olmamasından dolayı karşılaştıkları zorlukları anlatan Başkan Özağan, “Konya’daki engelli vatandaşlar elektronik olmayan kimlikler kullanıyor. Bizler bu kartları toplu ulaşım araçlarına binerken görevlilere göstererek biniyoruz. Fakat burada durakların bir tarafında turnike, diğer tarafında da bizlerin geçeceği açılabilir bariyer bulunuyor. Bizler Turnike tarafından binmek istediğimizde bu kartlar elektronik olmadığı için burayı kullanamıyoruz ve bariyerli geçişe kadar gitmek zorunda kalıyoruz. Bunun yanında bizler engelli olduğumuz için bu kartları görevlilere gösterirken topluma karşı kendimizi mahcubiyet içinde hissediyoruz. Bizler çoğu zaman bu kartlarımızı çıkarmak bile istemiyoruz. Bu mağduriyetlerin ortadan kaldırılması için kimliklerimizin elektronik ortamlarda da geçerli olmasını istiyoruz” dedi. OTOBÜS VE TRAMVAY DURAKLARINDA SESLİ ANONS OLMALI Görme engelli vatandaşların karşılaştıkları sorunları sıralayan Başkan Özağan, özellikle otobüslerde sesli anons olmadığı için yaşanan sorunları dile getirdi. Otobüslerde sesli anons olması gerektiğini belirten Özağan, “Görme engelli her hangi birisi, binmek istediği otobüsün numarasını öğrenmek için çevredeki vatandaşlardan yardım alıyor. Aynı şekilde bindiği otobüsten ineceği yer için de vatandaşlardan yardım alıyor. Türkiye ‘de birçok ilde otobüslerde sesli anons yapıldığı için görme engelli vatandaşlar bu sorunla karşılaşmıyor. Bizlerde bu hakkımızın olduğunu savunarak otobüslerde, kendi numarasını ve durağın ismini bildiren otomatik anonsun yapılmasını istiyoruz. Bunların yanında yaya geçitlerinde, Zafer tramvay durağında da sesli anonsların yapılmasını istiyoruz. Zafer tramvay durağında sesli anons yapılmadığı için bizler yanlış tramvaya bindiğimizi Alaaddin tramvay durağında fark ediyoruz” şeklinde konuştu. ÇÖZÜM GELMEZSE PROTESTO YAPACAĞIZ! Açıklamaların ardından Başkan Özağan ve Genel Sekreter Kertel, ve dernek üyesi engelli vatandaşlar toplu ulaşım araçlarındaki yaşadıkları sorunları uygulamalı olarak gösterdi. Başkan ve beraberindeki heyet, Kayalı Park  otobüs durakları ve Alaaddin tramvay durağında görme engelli vatandaşların yaşadıkları sorunları uygulamalı olarak gösterdiler. Başkan Özağan, burada yaptığı açıklamasında “Artık bizi fark edin. Engelliler olarak bizler de bu toplumda yaşıyoruz ve bizlere kolaylıklar sunulmasını bekliyoruz.  Bizler bu yaşadığımız sorunlara çözüm bulunmadığı halde dernek üyeleri olarak protestolara başlayacağız” diye konuştu. Servet R. Çolak – Memleket

örmeyenleri Korumu Derneği Konya Şubesi Başkanı Veli Özağan ve derneğin Konya Şube Genel Sekreteri Av. Suna Yılmaz Kertel görme engelli vatandaşların Konya’da toplu ulaşım araçlarındaki yaşadıkları sorunlara değindiler. Başkan Özağan açıklamasında toplu ulaşım araçları kullanırken karşılaşılan zorluklardan ve bazı ihmalliklerden söz etti.  Engelli kartlarının elektronik olmamasından dolayı karşılaştıkları zorlukları anlatan Başkan Özağan, “Konya’daki engelli vatandaşlar elektronik olmayan kimlikler kullanıyor. Bizler bu kartları toplu ulaşım araçlarına binerken görevlilere göstererek biniyoruz. Fakat burada durakların bir tarafında turnike, diğer tarafında da bizlerin geçeceği açılabilir bariyer bulunuyor. Bizler Turnike tarafından binmek istediğimizde bu kartlar elektronik olmadığı için burayı kullanamıyoruz ve bariyerli geçişe kadar gitmek zorunda kalıyoruz. Bunun yanında bizler engelli olduğumuz için bu kartları görevlilere gösterirken topluma karşı kendimizi mahcubiyet içinde hissediyoruz. Bizler çoğu zaman bu kartlarımızı çıkarmak bile istemiyoruz. Bu mağduriyetlerin ortadan kaldırılması için kimliklerimizin elektronik ortamlarda da geçerli olmasını istiyoruz” dedi.

OTOBÜS VE TRAMVAY DURAKLARINDA SESLİ ANONS OLMALI

Görme engelli vatandaşların karşılaştıkları sorunları sıralayan Başkan Özağan, özellikle otobüslerde sesli anons olmadığı için yaşanan sorunları dile getirdi. Otobüslerde sesli anons olması gerektiğini belirten Özağan, “Görme engelli her hangi birisi, binmek istediği otobüsün numarasını öğrenmek için çevredeki vatandaşlardan yardım alıyor. Aynı şekilde bindiği otobüsten ineceği yer için de vatandaşlardan yardım alıyor. Türkiye ‘de birçok ilde otobüslerde sesli anons yapıldığı için görme engelli vatandaşlar bu sorunla karşılaşmıyor. Bizlerde bu hakkımızın olduğunu savunarak otobüslerde, kendi numarasını ve durağın ismini bildiren otomatik anonsun yapılmasını istiyoruz. Bunların yanında yaya geçitlerinde, Zafer tramvay durağında da sesli anonsların yapılmasını istiyoruz. Zafer tramvay durağında sesli anons yapılmadığı için bizler yanlış tramvaya bindiğimizi Alaaddin tramvay durağında fark ediyoruz” şeklinde konuştu.

ÇÖZÜM GELMEZSE PROTESTO YAPACAĞIZ!

Açıklamaların ardından Başkan Özağan ve Genel Sekreter Kertel, ve dernek üyesi engelli vatandaşlar toplu ulaşım araçlarındaki yaşadıkları sorunları uygulamalı olarak gösterdi. Başkan ve beraberindeki heyet, Kayalı Park  otobüs durakları ve Alaaddin tramvay durağında görme engelli vatandaşların yaşadıkları sorunları uygulamalı olarak gösterdiler. Başkan Özağan, burada yaptığı açıklamasında “Artık bizi fark edin. Engelliler olarak bizler de bu toplumda yaşıyoruz ve bizlere kolaylıklar sunulmasını bekliyoruz.  Bizler bu yaşadığımız sorunlara çözüm bulunmadığı halde dernek üyeleri olarak protestolara başlayacağız” diye konuştu. Servet R. Çolak – Memleket

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve bolbolhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.