yandex

Asırlık tıbbi malzemeler müzede sergilenecek

BİLİM (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 13.03.2018 - 00:00, Güncelleme: 16.12.2020 - 17:31 3458+ kez okundu.
 

Asırlık tıbbi malzemeler müzede sergilenecek

Bursa'nın tarihi bölgelerinden Pınarbaşı Mahallesi'nde bulunan Osmanlı sivil mimari örneği, 150 yıllık atıl durumdaki tarihi bina, Büyükşehir Belediyesi tarafından kamulaştırıldı. Yaklaşık bir yıllık restorasyon sürecinin ardından tamamlanan binanın Sağlık Tarihi Müzesi'ne dönüştürülmesine karar verildi. Aynı zamanda hekim olan CHP Bursa Milletvekili Ceyhun İrgil ve yaklaşık 2 yıl önce hayatını kaybeden ve "Bursa'nın gariban babası" olarak bilinen Rüştü Burlu'nun sağlık tarihine dair koleksiyonları başta olmak üzere hastane, doktorlar ve tarih araştırmacılarının bağışladığı sağlık ekipmanlarıyla müzenin kurulumu tamamlandı. Toplam 300 metrekarelik kapalı alana sahip müzenin giriş katındaki doktor odasında Rüştü Burlu'nun kimlik kartı, muayene sırasında kullandığı malzemeler ile göz ekipmanları ve sağlık kitaplarından oluşan kütüphane var. Binanın üst katındaki koridorun bir kısmında, Türkiye'de eczanelerin gelişimini yansıtan ilaç şişeleri, ilaç yapımında kullanılan malzeme, sağlık karnesi ve reçete kayıt defterleri yer alıyor. Kanamalı beyin, sirozlu ciğer Üst kattaki 4 odada ise protez dişler, diş çekimi ve tedavisinde kullanılan malzemeler, cerrahi müdahale, tanı ve araştırma amacıyla kullanılan cihazlar ile Osmanlı döneminde kullanılan alternatif tedavi ekipmanları bulunuyor. Ayrıca müzenin üst katındaki koridorda enjeksiyon ve tansiyon aletlerinin yanı sıra kanamalı beyin, sirozlu ciğer ve cenin örnekleri de yer alıyor. Her iki katta sunulan posterlerle, sergilenen malzemenin kullanıldığı döneme ve ilgili kişiyle kurumlara ait bilgi veriliyor; işlenen her bir konu, dönemine ait fotoğraf ve belgelerle anlatılıyor. Aynı zamanda sağlık tarihi araştırmacıları için bir kütüphane ve çalışma alanı olacak müzede, toplumu sağlık alanında bilgilendirme ve farkındalık yaratmak için güncel sergiler, etkinlikler yapılacak. Kaynak: AA

Bursa'nın tarihi bölgelerinden Pınarbaşı Mahallesi'nde bulunan Osmanlı sivil mimari örneği, 150 yıllık atıl durumdaki tarihi bina, Büyükşehir Belediyesi tarafından kamulaştırıldı.

Yaklaşık bir yıllık restorasyon sürecinin ardından tamamlanan binanın Sağlık Tarihi Müzesi'ne dönüştürülmesine karar verildi.

Aynı zamanda hekim olan CHP Bursa Milletvekili Ceyhun İrgil ve yaklaşık 2 yıl önce hayatını kaybeden ve "Bursa'nın gariban babası" olarak bilinen Rüştü Burlu'nun sağlık tarihine dair koleksiyonları başta olmak üzere hastane, doktorlar ve tarih araştırmacılarının bağışladığı sağlık ekipmanlarıyla müzenin kurulumu tamamlandı.

Toplam 300 metrekarelik kapalı alana sahip müzenin giriş katındaki doktor odasında Rüştü Burlu'nun kimlik kartı, muayene sırasında kullandığı malzemeler ile göz ekipmanları ve sağlık kitaplarından oluşan kütüphane var. Binanın üst katındaki koridorun bir kısmında, Türkiye'de eczanelerin gelişimini yansıtan ilaç şişeleri, ilaç yapımında kullanılan malzeme, sağlık karnesi ve reçete kayıt defterleri yer alıyor.

Kanamalı beyin, sirozlu ciğer

Üst kattaki 4 odada ise protez dişler, diş çekimi ve tedavisinde kullanılan malzemeler, cerrahi müdahale, tanı ve araştırma amacıyla kullanılan cihazlar ile Osmanlı döneminde kullanılan alternatif tedavi ekipmanları bulunuyor.

Ayrıca müzenin üst katındaki koridorda enjeksiyon ve tansiyon aletlerinin yanı sıra kanamalı beyin, sirozlu ciğer ve cenin örnekleri de yer alıyor.

Her iki katta sunulan posterlerle, sergilenen malzemenin kullanıldığı döneme ve ilgili kişiyle kurumlara ait bilgi veriliyor; işlenen her bir konu, dönemine ait fotoğraf ve belgelerle anlatılıyor.

Aynı zamanda sağlık tarihi araştırmacıları için bir kütüphane ve çalışma alanı olacak müzede, toplumu sağlık alanında bilgilendirme ve farkındalık yaratmak için güncel sergiler, etkinlikler yapılacak.

Kaynak: AA

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve bolbolhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.